M-kravet efter ryska hoten: Sammankalla försvarsberedningen

Publicerad 2022-01-10

Den ryska hotet om militära åtgärder mot Europa har tvingat svenska Försvarsmakten att agera.

Samtidigt vill oppositionen att det görs mer – bland annat åtgärder för att mer ammunition ska kunna köpas in.

– Försvarsberedningen borde kallas in och se vad vi kan göra här och nu för att stärka den svenska försvarsförmågan på mycket kort sikt

Rysslands kravlista på väst beskrivs som mycket långtgående och landet har hotat med ”militärtekniska åtgärder” om man inte får som man vill. Bland annat skulle listan innebära att Sverige tvingas avbryta militär övningsverksamhet med partnern USA.

På måndagsmorgonen inleddes rikskonferensen Folk och försvar och där överskuggades allt av hoten från Vladimir Putin.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

”Är beredda”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonade i sitt tal att freden måste bibehållas i Europa och oppositionsledaren Ulf Kristersson sa att vi är inne i det värsta säkerhetsläget i Europa på ”mycket, mycket lång tid”.

Försvarsministern uppger i intervju med Aftonbladet att Försvarsmaktens samtliga stridskrafter har vidtagit åtgärder för att möta ett eventuellt hot sprunget ur den pågående ryska upptrappningen.

– En sådan här situation gör att man är tvungen att vidta åtgärder som inte hör till den rutinmässiga vardagen, säger Peter Hultqvist.

Han utvecklar resonemanget med att det handlar om ”åtgärder” inom samtliga stridskrafter, men vill inte gå in på några detaljer i övrigt.

– Vi jobbar hela tiden med marina sidan, med flygsidan och armésidan och gör de anpassningar som vi bedömer rimliga utifrån den underrättelseinformation och utifrån den bild vi har utav säkerhetsläget runtomkring oss. Vi har en försvarsmakt som naturligtvis är beredda om det är så att det är nödvändigt.

Vill stärka försvarsförmågan

Peter Hultqvist anser dock inte att försvarsberedningen behöver sammankallas på nytt eller att Försvarsmakten behöver få ekonomiska tillskott på något annat sätt.

– Försvarsmakten är inne i ett starkt leveransskede så jag tror inte att vi på kort sikt fattar några beslut som kommer leda till några större förändringar. Vi står inför väldigt stora leveranser som pågår just nu. Vi stärker vår försvarsförmåga och vi har en plan på fem miljarder per år fram till 2025.

Från oppositionshåll anser man dock att det krävs mera.

– Jag tycker försvarsberedningen borde kallas in och se vad vi kan göra här och nu för att stärka den svenska försvarsförmågan på mycket kort sikt, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

”Finns brist på ammunition”

Han vill att satsningar tidigareläggs och att Försvarsmaktens kapacitet ökas.

– Jag tror inte det är så unika saker det handlar om. Det handlar om att öka övningskapacitet och det kan handla om att se till att vi har tillräckligt med material framme, ammunition, allt som är på den korta sikten, sen krävs det ju långsiktig finansiering av ett starkare försvar.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson anser att åtgärder måste vidtas redan under de närmaste veckorna – bland annat att säkerställa de svenska ammunitionsreserverna

– Det handlar om att i närtid se vad vi kan göra för att öka både vår militära och civila försvarsförmåga. Därför borde ÖB få en uppgift att nu på en månad eller två snabbt se över vilka behov som finns för att vi snabbt skulle kunna öka vår uthållighet. Det är känt att det finns brist på ammunition och det är en sådan sak som vi skulle kunna rätta till.