Gävleimamen Abu Raad lämnar Sverige: ”Mitt eget beslut”

Publicerad 2022-05-10

Regeringens beslut att utvisa Gävleimamen Abu Raad kunde inte verkställas.

Nu har han själv valt att lämna Sverige.

”Beslutet att göra så har varit mitt eget och inte resultatet av övertalning eller påtryckningar från någon annan” skriver han på Facebook.

Under måndagen meddelade Gävleimamen själv att han lämnat Sverige.

För tre år sedan fattade regeringen beslutet att utvisa imamen Abu Raad och fem andra män som enligt Säpo utgjorde ett hot mot rikets säkerhet. På grund av situationen i deras hemländer kunde inte utvisningarna verkställas.

Under måndagen meddelade Gävleimamen själv att han lämnat Sverige. I ett inlägg på Facebook skriver Abu Raad att han lämnat landet utan stöd från någon svensk myndighet.

Abu Raads fru med en bild på Abu Raad.

”Inte resultat av påtryckningar”

”Jag har lämnat Sverige. Beslutet att göra så har varit mitt eget och inte resultatet av övertalning eller påtryckningar från någon annan” skriver han.

Under våren 2019 togs de sex personerna i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). De anklagades för att ha tongivande roller i extremistmiljöer och för att bidra till radikalisering.

I stället för att utvisas togs beslutet att männen skulle övervakas med bland annat anmälningsplikt på polisstationen.

Kritiserar Sverige

Abu Raad, som kom till Sverige 1997, kritiserar hur han blev behandlad under 2019.

”Det är min uppfattning att den process som jag utsattes för under 2019 och som ledde fram till beslutet att klassa mig som en säkerhetsrisk och frånta mig min frihet och mina rättigheter i Sverige i alla dess delar har varit och är odemokratisk” skriver han på Facebook.

Säpo vill inte uttala sig om Abu Raads besked att han lämnat Sverige.

– Vi kan inte kommentera enskilda ärenden, säger presstalesperson Gabriel Wernstedt.

Följ ämnen i artikeln