SD-förslaget: Begränsa gangsterrap i public service

Uppdaterad 2021-10-30 | Publicerad 2021-10-29

Efter mordet på Nils ”Einár” Grönberg vill Sverigedemokraterna se hårdare tag – mot gangsterrapen.

Bland annat vill man utreda kopplingen mellan musikgenren och rekrytering av unga till gängen.

– Det finns uppenbarligen en växelverkan mellan gangsterrappen och gangstermiljöer, säger Tobias Andersson (SD), rättspolitisk talesperson.

Tobias Andersson, SD.

Efter mordet på rapartisten Einár har debatten om gangsterrapen och dess kopplingar till kriminella gäng och skjutningar fått nytt bränsle.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson föreslår nu att regeringen ska ge Brå i uppdrag att analysera musikgenrens betydelse för rekrytering till gängen och inkomster, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det behövs ett större kunskapsunderlag. Vi förstår ju att så fort man ska in och pilla i kultursfären så är det minerad mark, så för att kunna fatta kloka beslut, om politiska beslut krävs, så behövs det mer kunskap.

”Konstig dynamik”

Tobias Andersson öppnar också för att begränsa public service-bolagen att spela gangsterrap.

– Jag tycker principiellt att man inte bör förbjuda musik, men man kan ifrågasätta rimligheten i att en del av det offentliga, i form av public service, lyfter upp, prisar och erbjuder en plattform till de här aktörerna, för att sedan andra delar av det offentliga ska behöva bekämpa konsekvenserna i form av polis, ambulanssjukvård, akutsjukvård och så vidare. Det är en konstig dynamik, säger han till tidningen.

Även inrikesminister Mikael Damberg har tagit upp gangsterrapen och problematiserat den bild den ger av gängmiljön.