Trumps krav: Utred om FBI spionerat på order av Obama

Publicerad 2018-05-20

Donald Trump kräver att det amerikanska justitiedepartementet utreder om FBI spionerade på hans presidentvalskampanj 2016 i politiska syften.

USA:s president misstänker att FBI och även justitiedepartementet konspirerade tillsammans med den tidigare presidenten Barack Obamas administration.

Presidenten började sin söndag med en lång serie upprörda inlägg på Twitter. Trump lyfter idén att den federala polisen FBI och justitiedepartementet på order av Barack Obamas administration försökte motarbeta hans presidentkandidatur 2016.

Han hävdar också, vilket han gjort många gånger tidigare, att den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om samröre mellan Trump-kampanjen och Ryssland är en ”häxjakt” utan grund.

Mot bakgrund av denna konspirationsteori skriver Donald Trump att han under måndagen kommer att begära officiellt att justitiedepartementet undersöker om FBI eller justitiedepartementet (under Obama) infiltrerade eller övervakade hans valkampanj för politiska syften.

”Ska vara väldigt rädd”

Trump skriver att att han vill veta om sådana eventuella förfrågningar eller krav på övervakning gjordes ”av folk inom Obama-administrationen”.

Den demokratiske kongressledamoten Ted Lieu – en flitig Trump-kritiker – kommenterar på Twitter:

”Jag ser fram emot den här undersökningen. Den kommer att visa att FBI:s professionella agenter deltagit i en kontraspionageoperation. Vilket innebär att Donald Trumps medarbetare och kanske presidenten själv ska vara väldigt, väldigt rädd för vad justitiedepartementet vet om vad som hände 2016.”

Uttalande från justitiedepartementet

Donald Trump har i flera dagar twittrat om att en FBI-informatör infiltrerade hans valkampanj. Presidenten har utan bevis påstått att FBI agerat politiskt, en skandal som enligt Trump skulle vara ”större än Watergate”.

Tidningen New York Times rapporterade i fredags att en FBI-informatör träffat två av Trumps kampanjmedarbetare, George Papadopoulos och Carter Page, sedan det blivit känt att de haft kontakt med Ryssland.

Statstjänstemän har nekat till att informatören var inbäddad i Trump-kampanjen.

Justitiedepartementet gjorde senare under söndagen ett uttalande angående Donald Trumps krav.

”Om någon med olämpliga syften infiltrerade eller övervakade deltagare i en presidentkampanj, behöver vi få veta det och vidta lämpliga åtgärder”, säger biträdande justitieminister Rod Rosenstein.

”Crossfire Hurricane”

Bara dagar före presidentvalet i november 2016 offentliggjorde FBI genom den dåvarande chefen James Comey att utredningen av Hillary Clintons e-posthantering återupptagits. En del bedömare anser att detta ledde till att Clinton förlorade valet.

Att FBI – som lyder under justitiedepartementet – också utredde Trumps kampanj under perioden bekräftades inte förrän i mars 2017, flera månader efter att valet avgjorts.

Insatsen gick då under kodnamnet ”Crossfire Hurricane”.

Demokraten Ted Lieu påpekar på Twitter att om FBI velat skada Donald Trumps chanser att bli president skulle operationen offentliggjorts innan valet.

”Clinton-kampanjen och det amerikanska folket skulle ha fått höra om den under 2016. Men det fick vi inte. Det var en legitim och nödvändig kontraspionageoperation”, skriver han.