Änka till ”Jihad Johns” offer: ”Ska inte få bli martyr”

Uppdaterad 2015-03-02 | Publicerad 2015-02-28

I går avslöjades ”Jihad Johns” riktiga identitet – i dag offentliggjordes bilder av honom utan maskering.

Samtidigt säger änkan till ett av hans offer, hjälparbetaren David Haines, att hon vill att Mohammed Emwazi grips vid liv.

– Det sista jag vill är att han ska dö en ärofylld död i strid, säger Dragana Haines till BBC.

”Jihad John” är bödeln som tros ha halshuggit flera av terrorgruppen Islamiska statens gisslantagna fångar, bland andra den amerikanske journalisten James Foley och den brittiske hjälparbetaren David Haines.

Med några minuters mellanrum publicerade BBC och den amerikanska tidningen Washington Post uppgiften om att hans namn i själva verket är Mohammed Emwazi, 26, att han tros komma från västra London och att han ska ha varit känd av brittisk säkerhetstjänst sedan tidigare.

Ville bli fotbollsstjärna

Under fredagen offentliggjordes sedan flera bilder av Mohammed Emwazi utan maskering, bland annat en från tiden på University of Westminister där han studerade dataprogrammering fram till 2009.

Lärare från de tidigare skolåren som tidningen Daily Mail varit i kontakt med beskriver honom som ”hårt arbetande … allt man kan önska sig av en elev”. Klasskamrater säger att han var tyst, populär och mer intresserad av fotboll än islam. Han uppges bland annat ha drömt om att en dag spela för Premier League-klubben Manchester United.

Men under universitetsåren förändrades han, och 2012 reste han till Syrien som jihadist där han sedan gick med i Islamiska staten.

Nu är Mohammed Emwazi en av världens mest jagade män.

”Skulle känna lättnad”

Dragana Haines, änka till brittiske David Haines, säger att det dock är viktigt att han inte dödas av den som till slut får tag på honom.

– Jag tycker att rättvisa måste skipas, men inte på det sättet, säger hon till BBC.

– Det sista jag vill är att han ska dö en ärofylld död i strid.

David Haines dotter Bethany säger dock till ITV:

– Jag tror att alla familjer kommer att känna lättnad när han har fått en kula mellan sina ögon.