”Vi har också flytt”

Uppdaterad 2015-11-12 | Publicerad 2015-11-11

Läkare i Gävle visar sitt stöd i unik bild

Unik bild. Anita Eshraghi samlade kolleger på Gävle sjukhus – de som en gång flytt till Sverige: – Vi vet vad ni går igenom.

Anita Eshraghi och hennes läkarkollegor på Gävle sjukhus lämnade en gång krig och oro för ett bättre liv i Sverige.

Genom en unik bild vill de nu visa sitt stöd för flyktingar.

– Vi har också flytt och förstår vad ni går igenom.

Så många som sjuttio läkare på Gävle sjukhus har en gång varit flyktingar, omkring tio procent av alla läkare i regionen.

Anita Eshraghi är en av dem. Hon flydde som sjuåring från Iran tillsammans med sin mamma och tre syskon.

Ge stöd och hopp

När hon följde rapporteringen om flyktingkrisen fick hon en idé för att ge hopp och stöd. Tanken var att få så många som möjligt av andra läkare på sjukhuset som kommit till Sverige som flyktingar, att ställa upp på ett gemensamt foto.

Uppslutningen blev bättre än hon hade vågat hoppas på. Bara några minuter innan utsatt tid hade bara ett par läkare kommit. Men innan det var dags kom 24 läkare för att visa sin sympati.

…och framtidstro

– Det känns fantastiskt att vi är så många som delar det här, som vågar visa vad vi varit med om, säger Anita Eshraghi.

Budskapet i bilden handlar också om att ge flyktingarna framtidstro. Att de också kan få en bra framtid och ett viktigt arbete.

Anita Eshragi jobbar som läkare på Hudmottagningen på Gävle sjukhus och har stor nytta av sitt språk i arbetet. Hon tar ofta hand om patienter som pratar dari eller persiska.

– Det är en stor fördel att komma kommunicera direkt med patienter och den stora mångfalden bland medarbetar inom hälso- och sjukvård bidrar till att ge god vård, säger hon.

Inspirerar andra

Deras initiativ har även gett andra inspiration att visa sitt stöd. Även i Hudiksvall finns det flera läkare med flyktingbakgrund. Samtidigt som Anita Eshragi samlade läkarna i Gävle samlades även läkarna i Hudiksvall för att ta en egen bild till stöd för flyktingarna.

---

Följ Vi Hjälper på Facebook

ANNONS

Följ ämnen i artikeln