Språkrören duckar frågan om Vattenfall

Publicerad 2015-09-22

Vattenfalls brunkolsverksamhet är en infekterad fråga för Miljöpartiet.

Men efter dagens besked vägrar språkrören att ge några kommentarer.

– Jag får hänvisa till Mikael Damberg, säger Gustav Fridolins pressekreterare.

Miljöpartiet har länge varit kritiskt till en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet. I valrörelsen gick både Gustav Fridolin och Åsa Romson till angrepp mot planerna på en försäljning. Fridolin illustrerade sitt missnöje genom att ta med sig en kolbit som rekvisita i debatter.

Avveckla istället för att sälja

I våras svängde partiet och öppnade för att delvis sälja av verksamheten. Men på partikongressen i juni fick partiledningen vika sig och tvingades gå tillbaka till grundinställningen: att inte sälja utan stegvis avveckla verksamheten och på så sätt rädda miljön. 

I dag meddelade Vattenfall att bolaget bjuder in potentiella anbudsgivare för att få till en försäljning av brunkolsverksamheten.

Duckar frågan

Varken Gustav Fridolin eller Åsa Romson vill ge några kommentarer.

– Jag får hänvisa till Mikael Damberg, säger Gustav Fridolins pressekreterare Hanna Hessling.

Även Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert hänvisar till närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

– Det är han som har den här frågan, säger hon.

Aftonbladet har även sökt Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin.

Ingen anledning att byta uppfattning

Hennes pressekreterare skriver i ett sms till Aftonbladet att Nordin inte kommenterar Vattenfalls agerande nu. "Vattenfalls agerande ger inte MP någon anledning att byta uppfattning i frågan om brunkolet" skriver pressekreteraren och hänvisar till vad Nordin tidigare sagt: att det krävs någon konkret klimatvinst om det blir aktuellt med en försäljning.

Mikael Damberg meddelar via sin pressekreterare att han inte är tillgänglig förrän senare i dag.

"Skämskudde"

Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom, kräver att regeringen gör mer för att försöka stoppa en försäljning.

– Det är ett stort problem om Vattenfall säljer av all brunkol utan att göra klimatåtgärder, att klimatkompensera på något sätt. En annan köpare kan ju ta över verksamheten och fortsätta släppa ut. Att bara sälja det rakt av är samma sak som att tillåta att utsläppen fortsätter, säger han.

Philip Botström, förbundsordförande för SSU, riktar också kritik mot regeringen:

"Sveriges ambition att ta täten i klimatfrågan rimmar illa med beskedet att sälja Vattenfalls kolgruvor i Tyskland. Skämskudde" skriver han på Twitter.

Marknadsmekanismerna styr

Peter Eriksson, EU-parlamentariker och före detta språkrör i MP, säger att beslutet att inleda försäljningen var väntat.

– Vattenfall har gjort så många stora, dåliga affärer, så det är svårt för dem att driva satsningar som gör stora förluster.

Gruvorna binder 1,2 miljarder ton koldioxid, motsvarande hela Sveriges utsläpp under 24 år - vore det inte bättre att verksamheten las ner?

– Det bästa vore om alla företag i hela världen la ner sin brunkolsverksamhet. Men det är marknadsmekanismerna som styr. För 10 år sedan hade det kanske varit fullt möjligt att ta ett beslut om att stänga gruvorna, men inte i dag. Det är inte heller säkert att det fungerar i verkligheten, eller att Tyskland skulle acceptera det.