Valresultatet som Europa fruktat mest

Sällan har så många opinionsmätningar haft så tvärfel

Opinionsmätningarna hade tvärfel.

Europa fick det valresultat man fruktat mest av allt.

Upplösningen av brittiska valet är en av de mest dramatiska och extrema hittills och kan få stora följder för Storbritannien och EU.

Sällan har väl så många opinionsmätningar haft så fel.

Av den extremt jämna kamp mellan Labours Ed Miliband och Toryledaren David Cameron som de förutspått blev absolut ingenting. Istället ser det ut som de konservativa kan få egen majoritet vilket var det enda regeringsalternativ som alla opinionsmätningar helt uteslöt.

Hur kunde det bli så?

Man kan jämföra Camerons insats med en 10 000-meterslöpare som inför sista varvet ligger mitt i klungan men då lägger in en raketspurt som utklassar alla.

När britterna väl stod i vallokalerna och tänkte på det regeringskaos som opinionsmätningarna förutspått så var det uppenbarligen många som la sin röst för Cameron istället för på Liberaldemokraterna eller på främlingsfientliga Ukip.

Valets största förlorare alla kategorier är Liberaldemokraternas med ledaren Nick Clegg som förlorar mer än två tredjedelar av sina parlamentsplatser efter att ha agerat stödparti i regeringen under fem år.

Från tönt till hunk

Valets näst störste förlorare är Ed Miliband. Istället för att kliva in som premiärminister i en minoritetsregering är det nu sannolikt att han tvingas avgå som partiledare. Trots en personlighetsförändring från tönt till "hunk" under valets sista veckor lyckades han aldrig övertyga som en seriös ledarfigur.

Valets största vinnare alla kategorier är Nicola Sturgeon och hennes skotska nationalistparti SNP. De hade före valet sex platser i underhuset. De får nu 58 eller 59. Trots att framgången var väntad är det ändå ett sensationellt bra val.

SNP har helt raderat ut Labour från Skottland, en landsände som före valet var det brittiska socialdemokraternas starkaste fäste. Skottarnas hämnd för att Labour samarbetade med de konservativa i försöken att stoppa den skotska självständigheten i folkomröstningen i höstas.

SNP:s framgångar gör att självständighetsfrågan åter hamnar högt upp på dagordningen. Går det i längden att stoppa skottarna?

Två år av osäkerhet

Valets verkliga vinnare är givetvis David Cameron som mot alla odds ser ut att få fortsätta som premiärminister. Kanske till och med i ensamt majestät.

Om utslaget för britterna var mycket tydligare än någon kunnat ana så innebär det raka motsatsen för Europa.

Redan i sin första kommentar innan slutresultatet ens förelåg, upprepade Cameron sitt löfte om att hålla en folkomröstning om Storbritanniens framtid inom EU senaste 2017.

Det innebär två år av osäkerhet. Tänk om britterna röstar för att lämna EU? Vad händer då?

Frågorna är otaliga, svaren väldigt få men oron desto större.

De flesta experter är eniga om att ett utträde allvarligt skulle skada Storbritanniens ekonomi. I nuläget är en majoritet av britterna för att stanna kvar. Men EU-skepsisen är stor hos många britter, inte minst inom Camerons eget parti. Vem vet hur det ser ut när en valkampanj väl drar igång. Andelen osäkra väljare är mycket stor.

Högt spel

Med sin folkomröstning hoppas Cameron pressa EU att gå med på eftergifter och samtidigt desarmera EU-hatarna i Ukip inför nästa val. Men de är ett högt spel han bedriver. Ingeting talar i nuläget för att EU är berett att gå med på de långtgående förändringar som Cameron kräver. Om britterna tillåts plocka russinen ur EU-kakan kommer snart andra länder med sina krav.

Resultatet av gårdagens val kan i förlängningen innebära att Storbritannien förlorar både Skottland och Europa.

Dramatiska perspektiv öppnar sig.

ANNONS