Rapport: USA skickar förbjudna bomber

Publicerad 2015-05-03

Klusterbomb i upphittad i terräng efter kriget mellan Israel och Libanon 2006.

Saudiarabien bombar Huthi-rebeller i Jemen med förbjudna klusterbomber från USA, enligt Human Rights Watch.

"Dessa vapen borde aldrig användas", säger en talesperson för människorättsorganisationen.

Klusterbomber består av många små bomber som inte alltid exploderar när de når sitt mål. De kan i stället detoneras flera år senare av att människor råkar trampa på dem.

Bomberna är sedan 2010 förbjudna enligt ett internationellt konvention mot klusterbomber i 116 av världens länder, men USA, Saudiarabien och Jemen är inte bland länderna som skrivit under.

Nu har den saudiledda koalitionen använt klusterbomber från USA i sina flyganfall mot Huthi-rebellerna i norra Jemen, hävdar Human Rights Watch (HRW).

Fara för byborna

"Saudi-ledda flyganfall med klusterammunition har träffat områden nära byar och försatt lokalbefolkningen i fara. Dessa vapen borde aldrig användas under några omständigheter", säger Steve Goose från människorättsorganisationen i ett uttalande.

Bomberna ska ha använts mot ett rebellnäste i Saadaregionen, nära byarna al-Ssam och al-Safraa – där runt 5 000 människor har sina hem.

Bilder på bomber

Human Rights Watch (HRW) hävdar att de kan visa video på klusterbomber som seglar mot marken i små fallskärmar och sprängas, satellitkartor och foton på odetonerade bomber på marken. Bilderna har tagits av Huthis, enligt HRW.

USA:s försvarsdepartement har sedan tidigare sagt att landet ska stoppa försäljningen av klusterbomber till andra försvarsmakter, om de visar sig lämna bakom sig mer än en på hundra odetonerade bomber, men inte förrän 2018.

CNN har sökt myndigheterna i Washington och Riyad, men de har hittills mötts av tystnad. Klusterbomber har skördat tusentals civila offer, bland dem många barn.