Trio döms för mord efter svärdattack vid skola

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

24-åringen hotades med ett svärd mot halsen – och mördades med knivhugg i ryggen.

Nu döms en 20-åring till tio års fängelse för mord och hans två vänner för medhjälp till mord.

I slutet av oktober förra året attackerades en 24-åring utanför en skola i Alvik, väster om Stockholm. Enligt åklagaren hade han lockats dit av en av männen och väl på plats ska en av 20-åringarna ha riktat ett svärd mot hans hals. Samtidigt ska den tredje unge mannen ha huggit honom med en kniv i ryggen. Sedan lämnades 24-åringen blödande på marken utanför skolan, dödligt skadad.

Nu döms trion för mordet.

1 av 7 | Foto: Polisen
Tre män döms för mord respektive medhjälp till mord.

En 20-åring, som var 19 år vid mordet, döms till tio års fängelse för mord. Hans 19-årige vän döms till nio års fängelse för bland annat medhjälp till mord. En tredje man, 20 år gammal, döms till fängelse i tre år och sex månader, också han för medhjälp till mord och medhjälp till grovt olaga hot. Han förnekar brott helt.

20-åringen och 19-åringen som döms till längst fängelsestraff förnekar mord, men medger andra brott: 20-åringen har erkänt ansvar för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Dömdes för andra brott – en månad efter mordet

20-åringen förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastningsregistret och i slutet av november 2017 – alltså drygt en månad efter mordet – dömdes han för bland annat försök till rån och brott mot knivlaget till fängelse i åtta månader, ett straff han nu avtjänar.

”Visserligen har händelseförloppet varit hastigt, men samtidigt var mordet slutet på ett längre förlopp där NN var delaktig i planeringen”, står det i domen från Solna tingsrätt.

Enligt tingsrätten var straffvärdet för den man som lockade 24-åringen till mordplatsen svårbedömd. Även han var 19 år vid brottstillfället:

”Åklagaren har föreslagit att straffvärdet ska bedömas uppgå till fem år för en person som fyllt 21 år. (NN) var 19 år vid gärningstillfället. Tingsrätten anser att straffvärdet i vart fall inte är lägre och ansluter sig därför till åklagarens bedömning. Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma ifråga. Med hänsyn till NNs ungdom ska fängelsestraffets längd bestämmas till 3,5 år”, står det i domen.

”Umgås i kriminella kretsar”

Samtliga tre unga män har genomgått små sinnesundersökningar, så kallade P7-undersökningar. Efter den misstänkte man att en av männen kunde lida av en allvarlig psykisk störning, men en stor rättspsykiatrisk undersökning visade att så inte var fallet. Samtliga tre har enligt utredningarna kriminell identitet och man skriver om en av 20-åringarna att han är tydligt kriminellt identifierad:

”Han umgås i kriminella kretsar, har brottsdebuterat tidigt och haft täta återfall i gärningar som indikerar bristande respekt för rådande normer för lagligt beteende och för andras säkerhet”, står det i undersökningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN