Hård kritik mot Palmeutställning

Publicerad 2012-08-17

En blodindränkt modell ska föreställa Lisbet Palme, och en svart gubbe med en stor ledsen mun pekar ut mordplatsen. Tidskriften Mums skildrar en av Sveriges största tragedier i en kontroversiell konstutställning.

– Det är en osmaklig utställning, varför ska Lisbet Palme få uppleva det här? säger Stig Malm, före detta LO-ordförande.

Kulturtidskriften Mums iscensättning av Palmemordet väcker anstöt hos de som står Palme nära redan före vernissagen. På en av bilderna ses en ung, trådsmal, ljus modell gå tillsammans med en mörk skugga. På nästa bild ses den nu blodindränkta modellen skrika ut sin smärta.  

Dåligt sätt att få genomslag

Att skildra Palme-mordet genom en glamourös modeplåtning och gestalta Lisbet Palme medan hon fortfarande är i livet är osmakligt och ses som ett dåligt sätt att få genomslag, tycker Stig Malm och likställer modeplåtningen med Lars Vilks Muhammedkarikatyrer.

– De som står bakom detta tycker att man kan göra konst av mord, men de är precis som Lars Vilks och sina Muhammedteckningar, den enda anledningen till att de gör det nu är för att få genomslag, säger Stig Malm.

Rör sig i gråzon

Hela nästa nummer av Mums handlar om brottslighet och kriminalitet med Palme-mordet som undertema. Bland de som varit med i arbetet finns konstnären Makode Linde som tidigare i våras skapade stor uppmärksamhet med sin stora svarta tårta som kulturministern skar upp på Moderna muséet.

Chefredaktören Petter Wallenberg hoppas att ingen blir ledsen eller tar åt sig av konstutställningen på ett personligt plan.

– Hela temat är laglöshet, det handlar om gråzonen mellan förbud och gränser. Vi ville utmana oss själva kreativt, det är allt, säger Petter Wallenberg.

”Historisk symbol”

Han tycker att det blir intressantast när konst och kultur får bearbeta de svåra frågorna i verkligheten.

– Palmemordet har blivit mer än en personlig händelse, händelsen är en historisk symbol, säger Petter Wallenberg.

Makode Linde står bakom bilden med den svarta gubben som pekar ut mordplatsen. Han tycker det är cyniskt att vänta på att Lisbet Palme ska dö innan man kan göra en konstutställning om mordet och ser inga problem med att skildra Olof Palmes fru indränkt i blod.

– Man måste göra skillnad på Lisbet Palme som ikon och som person. Som ikon tror jag att man kan få tåla att både hyllas, förlöjligas, stötas och blötas, säger han.

Glad att skildras som supermodell

– Och om jag var Lisbet Palme och blev avbildad som en trådsmal supersnygg modell skulle jag bli ganska glad, men jag kan inte uttala mig om hur hon tänker eller känner, säger Makode Linde.

Bilderna publiceras i nästa nummer av tidskriften Mums och finns även att beskåda i morgon, lördag, mellan klockan 19 och 22 på Grolsch Block Party i Stockholm.

Aftonbladet har sökt konstfotografen Thomas Klementsson som står bakom modellbilderna utan framgång.