Sveriges äldre rasar mot pensionssystemet

Publicerad 2016-02-19

”En gåta att det inte blivit revolt”

Gensvaret är enormt på Aftonbladets artikelserie ”Vem vill bli pensionär?”.

Telefonen har gått varm och mejlkorgen är full – Sveriges äldre är fly ­förbannade.

”Skriv mera! Könberg försvarar sitt, men det är ju avsevärt lättare att gå i pension med ett riksdagsmanna­arvode än en vanlig lön. Jag är 40-talist och det är klart att om man som jag tillhör Nuders ”köttberg” så skall man väl enbart vara glad över att inte redan ha blivit mer slaktad.”skriver Christer Palmgren, 73.

Att det nya pensionssystemet inte förutsåg börskrascher och broms upprör en annan läsare som skriver: ”Den mest relevanta frågan. Ni bygger en väg, har kurvorna tillräckligt stor radie för farten? Svar: Vi tänkte inte på att olyckor kunde ske.”

Fick sälja sex

I telefonen Lena, 68, (fingerat namn) som berättar hur hennes katter behövde veterinärvård, och lösningen blev att sälja telefonsex. ”Men då förlorade jag mitt bostadstillägg, så nu får jag fortsätta med telefon­sexet.”

En annan som ringer är en djupt besviken äldre socialdemokrat. ”Jag försöker få partiet att fatta att vi måste höja avgifterna till systemet, till 20-21 procent, men det möter ett enormt motstånd. De yngre fattar inte!”

Peter Liljeberg skriver: ”Dina in­tjänade pensionspengar är redan slut när du går i pension – det är ­felet och ­inget annat. Hur detta kunnat genomföras utan ­revolt bland löntagarna är en ­gåta.”

”Gör nytt”

Kalle, 69, mejlar: ”Att få vara frisk och ha möjlighet att få jobba till 68 är inte ­alla förunnat. Därför är det viktigt att vi hela tiden pratar om hur pensionerna utvecklas. Så mitt råd till ­poli­­­­­ti­kerna är att vi ­skapar ett nytt pensionssystem som folk kan leva på utan att behöva jobba till 70.”

Många som hör av sig är också oerhört kunniga, men likafullt kritiska.

”Sverige har bland de ­lägsta pensionerna inom EU ­efter skatt, speciellt med hänsyn till att svenskar går i pension med stora bostads­skulder, vilket du inte gör i andra EU-länder. Där ­måste du ofta ha betalt ditt boende före 60 års ­ålder”, skriver Carl-Johan Hansson, och fortsätter: ”Detta har ju politiker och makt­havare insett för länge ­sedan, det är därför som de skapat ett pensionssystem åt sig själva som kompenserar för ­bristerna i det offentliga systemet.”

”En tickande bomb”

Det sista, vad politiker och andra får i pension och hur, det kommer vi att återkomma till i artiklar inom kort. En annan ­aspekt har väckts av en ny rapport från Länsförsäkringar, som ­hörde av sig i går. Rapporten ­visar att det ­bara i Stockholm finns 40 000 små­företagare som inte ­betalar in tjänste­pensioner för vare sig dem själva eller sina ­anställda.

Det är en tickande bomb för de unga, tjänste­pensionen står för en allt större del av den samlade pensionen.