Securitas

Blev visiterad och gripen – efter besöket i sminkbutiken

Av: 

Malin Wigen

Clara Öhrn

NYHETER

Hodan Mohammed besökte kosmetikabutiken Sephora i Göteborg när hon blev oskyldigt anklagad för att ha stulit ett läppstift.
Nu riktar hon skarp kritik mot företaget.
– Jag har aldrig känt mig så kränkt och liten som jag gjorde när de anhöll mig på det viset, säger hon.

Hodan blev oskyldigt gripen.

Hodan Mohammed, 31, var på kosmetikabutiken Sephora i Göteborg med tre flickor hon har ansvar över i sitt jobb som behandlingsassistent. Efter att hon provat läppstift gick hon och tjejerna vidare.

De hann komma till varuhuset Nordstan när de plötsligt omringades av vakter från Securitas.

– De var minst fem stycken, berättar Hodan.

Därefter blev de ledda till ett kontor i varuhusets källare där de separerade Hodan och flickorna. Hodan fick sedan tömma sina fickor på saker och blev visiterad av två vakter samtidigt. Därefter tog de in henne i ytterligare ett rum där hon blev kroppsvisiterad av en kvinnlig vakt, utan att de kunde hitta något.

Hodan upprepade gång på gång att hon inte stulit något men väktarna hävdade att personalen i butiken sett på butikens övervakningskamera att hon stal ett läppstift som hon hade testat.

– De var helt bombsäkra och sa att ”nästa gång ska du inte sno när du i tjänst”, berättar Hodan.

Känner sig kränkt

Vakterna avvisade de tre flickorna från platsen, vilket Hodan anser var mycket olämpligt. Hon försökte flera gånger förklara att hon hade det yttersta ansvaret för flickorna och bad att få ringa sin chef för att få dit någon annan som kunde hämta flickorna.

– De tog absolut ingen hänsyn till det. Jag har aldrig känt mig så kränkt och liten som jag gjorde när de anhöll mig på det viset, berättar Hodan.

Securitas insisterade på att butikspersonalen hade sett henne stjäla läppstiftet och hävdade att hon förmodligen slängt sminket på vägen, eftersom de inte kunde hitta det.

Polis kallades till platsen och gick sedan till butiken och pratade med personalen. Därefter kontrollerade de övervakningsfilmen och kunde konstatera att Hodan var oskyldig. Via polisen bad butikspersonalen om ursäkt för händelsen.

Hodan känner sig förnedrad av vakternas och butikspersonalens agerande.

– Det är helt ofattbart att en sådan här kränkning kan ske på det här viset. Jag var redan dömd i deras ögon, säger hon och tillägger att hon hoppas att Sephora ser över sina rutiner.

”Beklagar”

Securitas presstalesperson Ronny Fredriksson beklagar händelsen och säger att både butikspersonal och väktare bör vara helt säkra innan man griper en person.

– Det är väldigt olyckligt att den drabbade blev utsatt för det här, säger han.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver Sephora följande:

”Vi är djupt ledsna över det som har skett i vår butik i Göteborg tidigare i veckan. Vi strävar alltid efter att alla kunder ska få en god service och att ​ett besök i våra butiker skall vara en härlig skönhetsupplevelse. Uppenbarligen har detta inte skett. Vi ser omgående över våra rutiner för att detta inte ska ske igen. Vi har under dagen försökt komma i kontakt med den drabbade kunden för att ge vår personliga ursäkt.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Securitas

ÄMNEN I ARTIKELN

Securitas

Nordstan

Göteborg