Krav: Polen måste värna hbtq-rättigheter

TT-AFP

Publicerad 2021-05-17

Stolta deltagare i 2019 års prideparad i Warszawa, Polen. Landet får nu kritik för hur man behandlar hbtq-personer. Arkivbild.

På måndagen överlämnade ambassadörer och diplomater från ett 40-tal rad länder, däribland USA och Sverige, ett brev till Polen där man kräver att landet måste bli bättre i att värna hbtq-personers rättigheter i landet.

"Vi uttrycker vårt stöd i arbetet med att sprida kunskap om de problem som drabbar homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexpersoner, samt grupper som möter liknande diskriminering, i dagens Polen", skriver länderna i brevet.

"För att freda grupper som behöver skyddas från verbala och fysiska attacker samt hatbrott så måste vi samverka för en miljö av icke-diskriminering, tolerans och ömsesidig respekt", lyder brevet fortsatt.

I december i fjol klassade Europarådet Polen som det sämsta landet i hela EU vad gäller hbtq-personers rättigheter. Det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa har tidigare sagt att hbtq-rättigheter är en del av en "invasiv utländsk ideologi som undergräver polska värderingar och kärnfamiljens status". Det har också förts kampanjer där "hbtq-ideologi" liknats vid kommunismen.