Nya regler för ambulanser i LA: ”Spara på syrgasen”

Publicerad 2021-01-10

Lasta inte patienter med liten överlevnadschans och spara på syrgasen.

Så lyder nya regler för ambulanserna i Los Angeles.

Staden är hårt drabbad av coronaviruset – var åttonde minut dör en LA-bo med covid.

Sjukvården i Los Angeles i delstaten Kalifornien i USA har kämpat hårt mot pandemin i flera veckor.

Antalet smittade i mångmiljonstaden har den senaste tiden rusat. Enligt amerikanska medier är en av fem som testas för viruset smittad.

Sedan den 30 november har antalet smittade i Los Angeles fördubblats, enligt sjukvården i staden. Los Angeles County skriver på Twitter att en LA-bo dör med covid var åttonde minut.

Den kraftiga ökningen har lett till att det nu knappt finns några vårdplatser kvar. Ambulanssjukvården har därför fått ett nytt regelverk.

De nya reglerna som ambulanspersonalen ska förhålla sig till i Los Angeles.

Man ska inte ta med sig patienter som har liten chans att överleva, rapporterar CNN.

– Många sjukhus har nått ett krisläge och tvingas fatta väldigt tuffa behandlingsbeslut, säger Los Angeles vårdchef Christina Ghaly till LA Times.

Patienter som inte ska prioriteras av ambulanspersonalen är till exempel de vars hjärtan har stannat och som inte reagerar på återupplivningsförsök.

Sedan den 30 november har antalet smittade i Los Angeles fördubblats, från omkring 400 000 fall till över 800 000, vilket registrerades den 2 januari,  enligt sjukvården i staden.

Ligger kvar i timmar

De personer som ändå transporteras med ambulans får ofta ligga kvar i ambulansen flera timmar utanför sjukhuset, då det inte finns plats.

– Vi väntar mellan två och fyra timmar, säger ambulansföraren Jimmy Webb till CNN.

Man har också fått order om att spara på syrgasen. På grund av det höga antalet patienter med covid-19 har man blivit tvungna att försöka begränsa användandet av syrgas.

Staden uppmanar nu alla invånare att inte ringa och larma såvida man ”inte verkligen behöver hjälp”.

Sjukvårdens största utmaning just nu är att få ambulanssjukvården att fungera. Det blir en ond cirkel, enligt Marc Eckstein på räddningstjänsten i Los Angeles.

Han säger till CNN att ambulanserna tvingas vänta utanför sjukhus eftersom det inte finns platser. Det leder till att färre kan åka på larm, vilket leder till längre väntetider.

– De kommande fyra till sex veckorna kommer att bli kritiska, säger Marc Eckstein till CNN.

Patienter som inte ska prioriteras av ambulanspersonalen är till exempel de vars hjärtan har stannat och som inte reagerar på återupplivningsförsök.