Krisen i Libanon – saknar pengar till armén

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2021-06-17

Militären beskrivs som en av få stabiliserande institutioner i Libanon. Arkivbild.

Bankrutta Libanon kan inte betala sin militär, något som riskerar att destabilisera det redan krisande landet ytterligare.

Flera länder erbjuder nu hjälp som dock inte ska gå via regeringen, då den saknar förtroende både internt och internationellt.

Libanon befinner sig i en djup kris som blev än värre efter den dödliga explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti förra året. Regeringens avgång krävdes då efter anklagelser om försummelse.

Valutans värde på svarta marknaden är blott en bråkdel av vad den var för ett drygt år sedan, och en ny regering har ännu inte kunnat bildas.

Men när den libanesiska armén, LAF, meddelar att man inte kunnat betala sina soldater mer än motsvarande knappt 800 kronor väcks det internationella samfundet till liv på ett sätt som oftast bara sker efter en naturkatastrof eller konflikt, rapporterar AFP.

Frankrike kraftsamlar

Frankrike, som styrde Libanon innan det blev självständigt, höll under torsdagen ett digitalt möte med ett 20-tal länder som lovar att hjälpa armén, som redan förra året slutade servera kött under tjänstgöringen eftersom det var för dyrt.

”Även om många länder redan tillhandahållit betydande bistånd så kräver omfattningen av den libanesiska krisen ett ökat engagemang och samordning från alla”, skriver det franska försvarsdepartementet i ett uttalande om LAF.

”Armén är fortfarande en viktig grundpelare för den libanesiska staten” och ”spelar en nyckelroll i att bibehålla säkerhet i landet” står det vidare i uttalandet.

Undviker regeringen

Pengarna ska däremot gå direkt till LAF, utan regeringen som mellanhand, eftersom det internationella samfundet inte vill ge några bistånd till den nuvarande utan omfattande reformer.

Ytterligare detaljer om hur biståndet skall ges har enligt Reuters inte tillkännagivit ännu, förutom USA:s löfte om militär hjälp motsvarande drygt en miljard kronor.