OAS fördömer gripanden i Nicaragua

TT-Reuters

Publicerad 2021-06-16

En försäljare säljer t-shirts med bland annat Nicaraguas president Daniel Ortega. Arkivbild.

Den panamerikanska organisationen OAS fördömer gripanden av oppositionella i Nicaragua.

OAS kallar utvecklingen av det politiska klimatet och människorättssituationen i det centralamerikanska landet för oroande, och kräver garantier för fria och rättvisa val senare i år.

OAS permanenta råd har antagit en resolution som ”otvetydigt fördömer gripandena, trakasserierna och de godtyckliga restriktioner som drabbat presidentkandidater, politiska partier och oberoende medier” och kräver att alla presidentkandidater och politiskt fängslade släpps.

Resolutionen stöddes av 27 länder i organisationen medan Nicaragua självt och Saint Vincent och Grenadinerna röstade emot. Mexiko, Argentina, Belize, Honduras och Dominica avstod från att rösta.

De senaste veckorna har minst tretton oppositionsfigurer gripits, inklusive fyra presidentkandidater i valet i november.

Nicaraguas regering – som leds av 75-årige president Daniel Ortega, som söker omval för en tredje mandatperiod – har försvarat frihetsberövandena med att personerna medverkat till fientlig utländsk inblandning från USA, och att de tagit emot miljontals dollar i stöd från USA:s hjälporgan USAID.

Nicaragua har fått ta emot skarp internationell kritik, och USA har liknat Ortega vid en diktator.