Biden ser ut att missa vaccinmål

TT

Publicerad 2021-06-19

I Vermont i USA har 84 procent av befolkningen fått minst en första spruta, och delstaten är därmed bäst i landet.

Vaccineringen har tappat fart i USA, och landet ser inte ut att nå målet om att 70 procent av den vuxna befolkningen ska ha fått minst en covidvaccinspruta vid nationaldagen den 4 juli.

President Joe Biden satte målet om 70 procent den 4 maj. Hittills har 65 procent av de vuxna i USA fått minst en spruta, men suget efter vaccin ser ut att gå ned och bedömare tror att målet kommer att missas.

Omkring 1,36 miljoner doser ges dagligen i landet, vilket är något högre än i början av månaden, men långt under toppnivåerna i april på 3,3 miljoner dagliga doser.

I 16 delstater samt Washington DC har målet om 70 procent redan nåtts, men det har varit svårare att locka folk att vaccinera sig i främst sydstater, till exempel Mississippi, Louisiana och Alabama, där färre än hälften har fått sin första dos i, enligt The New York Times.

– Det finns ett visst mått av självbelåtenhet, en del folk tror att det är över. Det är bra att antalet nya fall är lågt, men vi har en del utmaningar, och vi fortsätter att se dödsfall, säger Thomas Dobbs, smittskyddsansvarig i Mississippi, till Fox 13.

Misstro och fattigdom

Stora ansträngningar har gjorts för att få upp siffrorna i de delstater med låga vaccinationstal. Människor har erbjudits skjuts till vaccinklinikerna, reklam har gjorts med lokala kändisar, man har satt upp extra vaccinkliniker och öppettiderna har varit generösa. Trots det har det varit svårt att få folk att ta sprutan.

– Vaccinmotståndet är väldigt allvarligt just nu i Alabama. Vi har nått en punkt där nu få kommer in för att få vaccin, säger epidemiologen Suzanne Judd till al.com.

En del hänvisar till personlig tro och det finns en utbredd misstänksamhet mot myndigheter. Men det finns också andra förklaringar, som att det bland fattiga i vissa områden finns en hög internetovana, och att en del hushåll tvingas prioritera att få mat på borden framför att vaccinera sig.

Ytterligare en förklaring är att fallen går ned, och därmed rädslan för att smittas. Den dystra siffran 600 000 dödsfall passerades nyligen i USA, men de senaste två veckornas dödsmedeltal innebar en minskning med 30 procent. Och de dagliga smittotalen på under 12 000 nya fall är en bråkdel av den kvarts miljon dagliga fall landet hade i början av året.

Varnar för delta

I stället för att fokusera på det missade vaccinationsmålet valde president Joe Biden i ett tal i Vita huset på fredagen att fokusera på att 300 miljoner doser har getts sedan han tillträdde för 150 dagar sedan. Men han varnade för att covidfallen kan öka i områden med låg vaccinationstäckning. Den smittsamma deltavarianten bedöms stå för tio procent av de nya fallen i landet.

– De som blir allvarligt sjuka och inlagda på sjukhus till följd av covid-19 är de som inte har blivit fullt vaccinerade. Deltavarianten är en variant som är mer lättsmittad, potentiellt dödligare och särskilt farlig för unga personer, sade presidenten i en varning på fredagen, enligt Politico.