”Kafkalikt” när fängslad aktivist visades upp

TT-Reuters

Uppdaterad 2021-06-15 | Publicerad 2021-06-14

Den fängslade belarusiske journalisten Roman Protasevitj har åter visats upp på "presskonferens" i huvudstaden Minsk.

Den fängslade oppositionsaktivisten och journalisten Roman Protasevitj har åter visats upp i Belarus huvudstad Minsk. Oppositionen avfärdar tillställningen som Kafkalik.

”Glöm inte att han hålls gisslan”, skriver Franak Viačorka, rådgivare till den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, på Twitter efter att Protasevitj dementerat uppgifter om dålig hälsa, tvång och tortyr.

– Mamma, pappa, oroa er inte, jag mår bra, bedyrade Roman Protasevitj och höll upp sina händer som ”bevis”.

Anklagas för uppvigling

Vid ett tidigare tillfälle när Protasevitj visades upp i belarusisk tv syntes skador bland annat på hans handleder.

”Det här är inte en presskonferens, det är en scen av Kafka eller Orwell”, fortsätter Franak Viačorka sitt twitterinlägg.

Det brittiska medieföretaget BBC:s journalister på plats valde att lämna ”presskonferensen” efter att Protasevitj visats upp med män i grön uniform vid sin sida – vilka sades vara medarbetare till den belarusiska undersökningskommittén.

Det kom dock fram under tillställningen att Roman Protasevitj anklagas för att ha uppviglat befolkningen, för att ha organiserat massprotester och för att störa samhällsordningen. Hans flickvän Sofia Sopega anklagas för uppvigling och deltagande i massprotester.

Flygkapning

Protasevitj påstod samtidigt att han samarbetar med säkerhetstjänsterna helt frivilligt.

Protasevitj och flickvännen juridikstudenten Sofia Sapega greps i maj på ett nedtvingat Ryanairplan. EU och USA har skärpt sina sanktioner mot Belarus efter tvångslandningen i Minsk, som har beskrivits som en ren flygkapning.

Både Protasevitj och Sapega har tidigare visats upp i tv-inslag där de fått ”erkänna” oppositionella aktiviteter som klassas som olagliga i Belarus. Deras anhöriga och människorättsorganisationer befarar att de utsätts för tortyr under tiden de hålls frihetsberövade.