Modernavaccin effektivt även mot muterat virus

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Utöver Pfizer-Biontech finns nu även Modernas vaccin mot covid-19.
Foto: Mohssen Assanimoghaddam/TT
Utöver Pfizer-Biontech finns nu även Modernas vaccin mot covid-19.

Ett av de vaccin som Sverige köpt in i kampen mot covid-19 är även effektivt mot de virusvarianter som dykt upp på sistone. Det hävdar företaget i ett pressmeddelande. Detta trots att den neutraliserande förmågan mot den sydafrikanska varianten var sex gånger sämre.

Modernas vaccin mot covid-19 som kom till Sverige för ett par veckor sedan är av allt att döma även effektivt mot de nya virusvarianter som först identifierades i Sydafrika och Storbritannien. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har företaget genomfört så kallade in vitro-neutraliseringsstudier av serum från individer vaccinerade med Modernas vaccin mot covid-19. Man har alltså tagit serum, som är den vätska i blodet som innehåller antikroppar, från patienter som fått Modernas vaccin och studerat hur väl dessa antikroppar neutraliserar det nya coronaviruset.

Enligt företaget var den neutraliserande förmågan mot den brittiska varianten (egentligen benämnd B117) inte signifikant påverkad. För den sydafrikanska varianten (B1351), däremot, syntes en sexfaldigad minskning av den neutraliserande förmågan. Nivåerna var dock ändå över de som förväntas vara skyddande, skriver företaget.

Som en följd av de nya varianterna och andra varianter som kan tänkas uppstå, lanserar Moderna nu ett kliniskt program för att öka immuniteten mot nya varianter. Effekten av en eventuell boosterdos ska också utvärderas, skriver företaget.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: