Mitt i krisen – 1 200 vill hjälpa till att vaccinera i Uppsala

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Över 1 200 personer vill hjälpa till när den storskaliga vaccineringen drar igång i Region Uppsala.

Agneta Blomster, 66, är en av dem.

– Jag tycker att det är självklart att hjälpa till, säger den nypensionerade sjuksköterskan.

Agneta Blomster har klarat sig från att smittas av covid-19, men precis som för så många andra har viruset påverkat hennes vardag i snart ett års tid. När hennes hemregion sökte undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, farmaceuter och administratörer som kan hjälpa till att skynda på vaccinationsprocessen var hon därför snabb att ansöka, vilket P4 Uppland tidigare uppmärksammat.

– Jag vill bli av med det här nu, men har inte kunnat hjälpa till tidigare eftersom jag inte är akutsjuksköterska. Jag har jobbat med barn med funktionshinder på habiliteringen under de senaste 30 åren, säger den pensionerade sjuksköterskan.

Under de kommande månaderna kommer hon därmed inte fokusera på sjuka coronapatienter, utan journalföring och att ge friska personer sprutor. Först på olika vårdcentraler och senare i de stora lokalerna som regionen hyrt för massvaccination.

Agneta är orolig för att smittas, men litar på att skyddsutrustningen fungerar och att de som kommer till mottagningarna är friska.
Foto: Privat
Agneta är orolig för att smittas, men litar på att skyddsutrustningen fungerar och att de som kommer till mottagningarna är friska.

Inte garanterad vaccin i förtid

Regionen har inte lockat med kortare vaccinationsköer för de som jobbar med vaccineringen i Uppsala, men Agneta hoppas ändå på att hon får vaccinet lite tidigare än vad hon annars skulle ha fått.

– Det känns omåttligt dumt att jag ska kasta vaccindoser i slutet av dagen för att folk inte kommit. Så därför tänker jag att jag kommer att få vaccin ganska tidigt. Det kan också vara en bidragande orsak till att man ställer upp, även om det inte är den primära. Som sjuksköterska tycker jag att det är självklart att hjälpa till.

Hon är inte ensam

Sen regionen la ut annonsen så har över 1 200 personer anmält sitt intresse, enligt Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

– Vi har haft ett jättebra gensvar, säger hon.

Foto: Staffan Claesson
”Det är många som vill vaccinera och många som vill bli vaccinerade och i den bästa av världar hade vi haft mer vaccin och då hade det gått fortare”, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Störst intresse har det varit bland administratörer och undersköterskor och regionen har redan hinnit intervjua flera av dem och ser nu över schemat.

– Det är vaccinationsbyråer, regionens timanställda och vårdcentraler som ska vaccinera och det är det pusslet vi lägger nu.

Regionen räknar med att vara klara med vaccinationsplanen för 70 plussare utan hemtjänst snart, så att de kan börja vaccineras från och med mars.

– Vår målsättning är att de med hemtjänst ska ha blivit vaccinerade med sin första dos under februari-månad, så att vi sen ska kunna börja med 70 plus. Det är vår plan. 

Massvaccination i april

När det blir yngre personers tur är fortfarande osäkert.

– Ju längre fram vi kommer, desto svårare är det att ange tid eftersom det är så många frågetecken kring leveranser. Men vår förhoppning är att fas 4 startar i april. Men det är mycket som ska falla på plats för att det ska bli så, säger vaccinationssamordnaren.

Regionen har hyrt elva lokaler hittills för massvaccinationen. Tre i Uppsala och en i övriga kommuner i länet. Men ser även över om ytterligare en lokal kan behövas i Uppsala.

– Vi har funderingar på att ha en lokal till i Uppsala, för Uppsala är ju stort. Men det är inte klart.

Publicerad:

LÄS VIDARE