Rätten till kisspaus avgjord i domstol

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2020-10-23

Förvaltningsrätten har kommit fram till att personalen ombord på Pågatågen har rätt att gå på speciella personaltoaletter. Arkivbild.

Personalen ombord på Pågatågen ska inte behöva arbeta mer än två och en halv timme i sträck utan möjlighet att gå på toaletten. Det har förvaltningsrätten kommit fram, rapporterar Skånska Dagbladet .

Tvisten om rätten till kisspaus på de sydsvenska regionaltågen har pågått i flera år mellan facket och tågbolaget Arriva, som hävdat att personalen kan använda kundtoaletterna ombord på tågen. Bolaget har också pekat på att tågen i genomsnitt ändå inte rullar mer än två timmar i sträck.

Domstolen anser däremot att kundtoaletterna är olämpliga för personalen, som bör kunna gå på speciella personaltoaletter. Dessa finns dock bara på vissa stationer och enligt domen måste nu arbetsgivaren ordna så att det inte går mer än två och en halv timme i sträck utan att personalen får möjlighet att använda dem.

Företagets invändning att det kan bli dyrt avfärdas av chefsrådman Ulrika Geijer.

– Beslutet innebär en tydlig förbättring av arbetsmiljön. Pågatågen är en relativt omfattande verksamhet med många anställda. Den mindre ökning av personalen som bolaget anser blir en följd av beslutet är därför helt rimlig, säger hon till tidningen.

ANNONS