Stefan Löfven besöker Borlänge efter brottsvågen

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2020-10-21

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

I dag är statsminister Stefan Löfven (S) i Dalarna. På dagordningen står ett besök till stadsdelen Tjärna ängar i västra Borlänge, som på senare tid fått nationell uppmärksamhet efter flera grova våldsdåd.

– Vi är i ett läge där vi måste sätta stopp, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Ett "riskområde". Så beskrivs Borlängestadsdelen i polisens rapport från förra året. Klassificeringen innebär att Tjärna ängar är på väg att bli ett så kallat "särskilt utsatt område" om inget görs.

– Det finns klart en oro men det är inte ett "ghetto" direkt, säger Jan Bohman.

– Det är ett typiskt miljonprogramsområde där det bor väldigt många ur den nyanlända befolkningen, men också många som har bott där ett helt liv, fortsätter han.

Flera händelser

Löfvens besök kommer efter en höst med skjutningar och knivskärningar.

Flera händelser har också fått stor uppmärksamhet på nationell nivå. Bland annat då en stor grupp barn blockerade en glassbil och krävde glass, i slutet av september. Något som fick Hemglass att sluta stanna i Tjärna ängar.

Bara några dagar senare hotades också ett tidningsbud under arbetstid, vilket fick distributören att lägga om sina utdelningstider.

"En jävla framtidstro"

Under besöket ska statsministern träffa polisen och representanter från kommunen.

– Vi i Borlänge har en jävla framtidstro och en beslutsamhet om att ta oss bort ifrån listan med att ha utsatta områden. Vi är beslutna att göra det och vi behöver stöd och hjälp från staten, säger Jan Bohman.

TT: Vad är det absolut viktigaste som regeringen behöver göra?

– Herregud. Det är så svårt att koka ner det till en enda åtgärd.

Kommunalrådet vill både diskutera förutsättningar för åtgärder på lång och kort sikt.

– Det handlar om fler poliser på plats men samtidigt också ett långsiktigt arbete med att skapa förutsättningar för människor att förverkliga sina innersta drömmars längtan, så att man inte väljer att hamna på brottets bana. Då handlar det om jobb och utbildning, säger Jan Bohman.

Kommunalrådet vill vidta ett flertal åtgärder för att förbättra situationen, däribland 75 nya övervakningskameror och fler ordningsvakter i Borlänge.

– Det är sånt som är beslutat och ska beslutas om, men det är förankrat i den politiska majoriteten i Borlänge.