Fler regioner kan stänga skolor: En möjlig åtgärd

Publicerad 2021-02-22

Högstadieskolor och gymnasier i Västra Götaland rekommenderas att införa distansundervisning - redan på måndagen.

I flera andra regioner följer man nu coronaläget och utesluter inte att övergå helt till distansundervisning.

– Det är olyckligt att beskedet kommer så sent, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund.

Förra veckan hade skolor i Västsverige sportlov. Drygt en vecka senare meddelade region Västra Götaland att de rekommenderar högstadieskolor och gymnasier att gå över till distansundervisning.

Bakgrunden är de senaste dygnens rapporter om smittspridning på fjällorterna men även den brasilianska virusmutationen som nu upptäckts i region Gävleborg.

Lärarnas Riksförbund hade önskat att beskedet inte kom så drastiskt som det gjorde. Enligt förbundet är det olyckligt att beskedet kom så sent.

– Vi har fått vittnesmål från ombud att det här kom så sent, att föräldrar och elever inte har hunnit ta det till sig vilket gör att eleverna är i skolan i alla fall och så har lärarna fått skicka hem dem, säger Åsa Fahlén ordförande för Lärarnas Riksförbund.

”Följer utvecklingen”

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat gymnasieskolorna att gå över till distansundervisning och hur undervisningen ser ut varierar.

I Skåne gick elever stegvis tillbaka till skolbänken i januari. Det gällde högstadieelever samt en del av regionens gymnasieelever.

– Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder vid behov, svarar Eva Melander smittskyddsläkare i Region Skåne i ett mejl.

Smittan ökade med 24 procent

I Uppsalaregionen är det i nuläget inte aktuellt att gå över helt till distansundervisning. Regionen uppger att man följer utvecklingen och eventuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

I Region Stockholm har man de senaste veckorna sett en ökad smittspridning, den senaste veckan gick antalet nya fall upp med 24,1 procent. Smittskyddsläkare Maria Rotzén är bekymrad över situationen skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Hon utesluter inte att fler åtgärder kan komma för skolorna.

– Vi följer läget dag för dag och är i kontakt med Folkhälsomyndigheten för att överväga vilka åtgärder som kan bli aktuella, säger Maria Rotzén Östlund och fortsätter:

– Rekommendation om ökad grad av distansundervisning för högstadieskolor och gymnasieskolor är en åtgärd som vi tidigare vidtagit i Region Stockholm, så det är en av flera möjliga åtgärder, säger hon.

Åsa Fahlén ordförande för Lärarnas Riksförbund

”Kommer halka efter”

Åsa Fahlén berättar att det är en pressad situation för lärare och elever samtidigt som det också finns en förståelse med anledning av den ökade smittspridningen.

– Man hinner framför allt inte stötta upp eleverna som kan behöva extra stöd, elever som behöver särskilda anpassningar. Det är väldigt svårt att få till det i den här situationen, det är en risk att eleverna inte får med sig lika mycket kunskap, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund och fortsätter:

– I den här situationen finns stor risk att de elever som har tuffare förutsättningar kommer halka efter ännu mer, de har större behov av lärarna i klassrummet.

”Får göra sitt bästa”

Anna Ekström (S), utbildningsminister, förstår att snabba beslut om stängning skapar problem i undervisningen.

– Det är förstås bra om besked som påverkar många skolor ges i så god tid som möjligt, men samtidigt är det svårt under pandemin, och när smittskyddet fattar ett sådant här beslut får kommuner och skolor göra sitt bästa för att följa det så snart som möjligt, säger hon i ett skriftligt svar till Aftonbladet.

Smittskyddsläkare Eva Melander och Maria Rotzén.

Nu stundar fler regioners sportlov och fjällresor. Hur ser du på risken att fler regioner fattar liknande beslut?

– Den risken finns förstås, och tyvärr kan det bli nödvändigt. Jag hoppas att vi kan hålla skolorna så öppna som möjligt, men om det behövs kan skolorna bli tvungna att gå över på distansundervisning under en tid.

Att smitta finns på vintersportorterna är ju känt sedan innan sportlovet. Om det bedöms som en risk av Smittskydd att folk tar med sig smitta hem därifrån – varför inte avråda från resor överlag för säkerhets skull och undvika att barn behöver hållas hemma från skolorna?

– Läget är fortfarande allvarligt men det ser olika ut i olika delar av landet, och åtgärderna behöver justeras utifrån det. Elevernas skolgång är mycket viktig, och vi vet att närundervisning är bättre för de allra flesta, både när det gäller inlärningen här och nu, och för elevernas framtid. Att gå över på distansundervisning är en åtgärd som vidtas i sista hand.