Hjälten från Hotel Rwanda riskerar fängelse för terrorbrott

Publicerad 2021-02-18

Mitt under det brutala folkmordet i Rwanda bildades en oväntad hjälte i form av hotellchefen Paul Rusesabagina.

Efter åratal i exil fördes han tillbaka till Rwanda förra året – den här gången i handbojor. Nu riskerar han 25 års fängelse för bland annat terrorbrott.

– De håller mig gisslan här, sa han under rättegångens första dag i går.

När Paul Rusesabagina lät utsatta rwandier ta skydd i sitt lyxhotell i Kigali 1994 hade han knappast Hollywood i åtanke. Men det är via den stjärnspäckade filmen Hotel Rwanda som han kom att bli förevigad som den hjälte som genom att muta extremister räddade 1 268 personer från en våldsam död.

Han lämnade det krigshärjade landet två år efter att den värsta massakern ägde rum, 1996. Sedan dess har Paul Rusesabagina befunnit sig utomlands, mestadels i USA och Belgien, som han är medborgare i.

Paul Rusesabagina.

Med den nyfunna berömmelsen som filmen innebar skapade Rusesabagina sig en plattform där han öppet kritiserade den sedan 2000 sittande presidenten i Rwanda, Paul Kagame.

När den nu 66-åriga Paul Rusesabagina plötsligt fann sig på rwandisk mark för första gången på 16 år i augusti 2020 var det iklädd handklovar.

Lurades tillbaka till Rwanda

Hur han ens kom att sätta sin fot i landet igen var först ett mysterium.

– Jag var faktiskt inte på väg hit, jag var på väg till Burundi, sa Rusesabagina själv till NY Times i en intervju från fängelset.

Angelina Jolie och Paul Rusesabagina under premiären för Hotel Rwanda.

Enligt det sista som familjen hörde från honom var han på väg att borda ett plan i Dubai, där han mellanlandat på väg från Chicago till Burundi där han blivit inbjuden att tala i kyrkor. Men planet landade i stället i Rwanda där han genast greps. Anklagelserna om att Rusesabagina blivit bortförd mot sin vilja avfärdades av president Kagame, i ett tv-framträdande där han sa att operationen genomförts felfritt.

– När jag landade trodde jag att jag kommit till Bujumbura (stad i Burundi, reds anm), sa han.

Nu har rättegången mot honom börjat. Tillsammans med 20 andra misstänks han för 13 brott, däribland terrorism, mord och finansiering av uppror. Han påstås för att ha stöttat FNL, National Liberation Front, en rebellgrupp som anklagas för flera dödliga attacker i Rwanda.

”De håller mig gisslan här”

Döms han väntar upp till 25 år i fängelse. Just nu har Rusesabagina tillgång till en timmes vistelse utomhus varje dag och han får ringa sin familj en gång i veckan. Delar av hans försvarsteam har nekats inträde till Kigali, där rättegången hålls.

Försvarets främsta hopp är faktumet att Rusesabagina frånsagt sig sitt medborgarskap i Rwanda. De hoppas att fallet ska prövas i Belgien i stället.

Under rättegångens första dag i onsdags, 17 februari, sa Rusesabagina att myndigheterna hade kidnappat honom.

– Jag är en belgisk medborgare. De håller mig gisslan här, sa han.

Paul Rusesabagina på väg till rätten.