Svenske Martins hem slukades i skogsbränderna

Hundratusentals flyr lågorna i Kalifornien

Uppdaterad 2020-09-21 | Publicerad 2020-09-20

BOULDER CREEK. Över hundratusen människor har tvingats fly från sina hem under de värsta skogsbränderna som drabbat Kalifornien i modern tid.

Svenske Martin Lindhe och hans familj är några av dem som förlorat allt i lågorna.

Den extrema brandsäsongen får allt fler att fråga sig: Är det värt att bo i klimatförändringarnas högriskområden?

Martin Lindhe, 49, susar fram på slingriga vägar i skogarna vid Boulder Creek, söder om San Francisco. På en sekund förvandlas landskapet kring bilen från frodigt grönt – till fullständigt svartvitt.

Han parkerar bilen framför de kolbrända redwoodträden, och stirrar på stentrappan som leder upp för kullen. På en avsats ligger brandvarnaren, smält och tillknycklad.

– Den pep säkert så gott den kunde, säger Martin Lindhe.

Solljuset dansar mellan träden och avslöjar de hälsovådliga svarta partiklarna i luften.

Marken ryker inte längre, men rökdoften sticker i näsan och det är tio grader varmare i luften där lågorna slukade familjen Lindhes tvåvåningsvilla för ett par veckor sedan.

”Här hade vi vår altan, med massor av bbq-kvällar, där borta en uppblåsbar pool som alla ungar i området använde. Det är svårt att föreställa sig nu”, säger Martin Lindhe.

Nu finns bara aska, med förvridna metallskelett och en skorsten i mitten. Minnena har förvandlats till en hög med bråte.

– Här hade vi vår altan, med massor av bbq-kvällar, där borta en uppblåsbar pool som alla ungar i området använde. Det är svårt att föreställa sig nu, säger Martin Lindhe och granskar förödelsen.

”Det var aska överallt”

Allt började med ett enormt åskväder i mitten av augusti. Blixtarna orsakade småbränder här och var i skogarna kring deras hem. Snart fyllde tjock rök hela området, något de varit med om tidigare under brandsäsongerna i Kalifornien.

Någon dag senare körde Martin Lind hem från kontoret. Hela himlen badade i ett udda rosa sken, och det såg ut som om det snöade.

– Det var aska överallt och såg ut som om undergången var nära. Färden hem var nog en av de mest surrealistiska upplevelserna jag varit med om. Ju närmare huset jag kom, desto värre blev det, säger han.

Hans fru Audrey, 48, och sonen Alex, 11, var redan på väg att packa in husdjuren i bilen.

De gasade därifrån en halvtimme senare.

– Vi lämnade främst för att undkomma den farliga röken, och trodde att vi skulle vara tillbaka ett par dagar senare. Då hade vi inte en aning om att det var sista gången vi såg huset, säger Martin Lindhe.

De körde till en vän en bit därifrån. Två timmar senare fick hela familjen en varning på mobilen: ”Evakuera hela området”, stod det.

För andra gången den kvällen tvingades de fly, och körde sedan hela natten till ett hotell.

Morgonen därefter fick de beskedet – huset var utplånat till grunden.

– Vi var fortfarande i total förnekelse, och jag var väldigt skeptisk. Jag förstod det inte på riktigt förrän en granne åkte upp några dagar senare och skickade bilder, säger Martin.

Tiotusentals hem förstörda

De är inte ensamma om att ha tvingats fly från sitt hem de senaste veckorna. Skogsbränderna längs hela den amerikanska västkusten – i Kalifornien, Oregon och Washington – fortsätter härja.

Ett 30-tal personer har dött. Tiotusentals hem är förstörda. Över en halv miljon människor är på flykt efter evakueringar, bara i Oregon.

Delstaterna står inför den mest ödeläggande brandsäsongen i historien. Sex av de 20 största skogsbränderna någonsin i Kalifornien har inträffat i år. Och säsongen har bara börjat – kulmen nås vanligtvis i oktober.

Värmen, torra och kraftiga vindar ligger bakom bränderna. Klimatförändringarna har förvärrat situationen. Ytan som brinner årligen i Kalifornien har blivit 5 gånger större på 50 år, och forskare menar att bränderna kommer att fortsätta eskalera.

Bränderna kastar nytt ljus på klimathotet inför presidentvalet i november, och belyser hur långt Trump och Biden står ifrån varandra i frågan.

Den senaste veckan har Donald Trump skyllt bränderna på dåligt skötta skogar.

Utmanaren Joe Biden säger däremot att klimatförändringarna är den stora boven, och kallar presidenten för ”klimat-mordbrännare”.

Amerikanska västkusten är inte det enda området som drabbas av extrema väderförhållanden: Översvämningar, orkaner och stigande hav tros göra stora delar av den amerikanska kustlinjen nästintill obeboelig framöver.

År 2070 kommer runt 28 miljoner människor i USA att drabbas av bränder stora som hela Manhattan, enligt New York Times. Enligt deras analys och intervjuer med ett 50-tal experter, tros varannan amerikan leva med försämrat klimat, med mer hetta och mindre vatten, inom 30 år.

Extrema väderförhållanden som kan tvinga miljontals amerikaner på flykt.

Husen går inte att försäkra

Martin Lindhe växte upp i västgötska Tranemo, men flyttade till USA för 20 år sedan. Han och hans fru Audrey bosatte sig i Boulder Creek eftersom att det låg nära hans arbetsplats och passade deras budget.

De höga hyrorna kring tech-staden San Francisco har gjort att fler söker sig till boenden utanför tätorten, och närmare naturen. Där det brinner oftare.

– Bränderna har gjort att försäkringsbolagen slutat försäkra många hus i vårt område de senaste åren. De anser att det är för hög risk, säger Audrey Lindhe.

Därför är det försäkringsbolagen som kan tvinga bort allt fler människor från de platser i USA som spås drabbas av klimatförändringar framöver.

– De skulle kunna kallas försäkringsflyktingar, men är i verkligheten klimatflyktingar, säger Martin.

Audrey går in i köket. Där är det mesta nyinköpt, förutom två laptops på matbordet, som de fick med sig i den kaotiska flykten från hemmet.

De senaste veckorna har de hoppat runt mellan boenden, men nu har de äntligen hittat ett hus att hyra ett år framöver. Andra de känner har inte haft lika stor tur; de tvingas bo i bilar, i tält eller på hotell.

”Fortfarande i chock”

Audrey och Martin vet ännu inte om de kommer att våga bygga upp sitt boende på samma plats igen. Eller om tomten ens är värd något, eftersom den ligger i en riskzon.

– Jag känner att jag inte kan ta ett beslut om att bygga nytt, eller sälja marken. Jag är fortfarande i chock, och tror vi måste ta några månader på oss för att tänka på det, säger Audrey.

Martin Lindhe, 49, med frun Audrey, 48, och sonen Alex, 11, vars hus brann ner i skogsbrand i Kalifornien. De är glada att dom överlevde.

Trots klimathotet tror hon inte att folk kommer börja fly från delstaten helt och hållet.

– De jag känner pratar inte om att lämna Kalifornien på grund av bränderna. Det handlar snarare om att flytta till städerna, eller om att våga bo ute i skogarna och bergen, säger Audrey.

Martin har svårt att tänka sig att de bygger ett hem på samma jordplätt vid redwood-skogen.

– Nä, det här vill man ju inte vara med om igen, säger han.

 

Aftonbladets Emelie Svensson och Pontus Höök på plats i Boulder Creek.