Publicerad:
Uppdaterad:

Högsommarvärme på väg in – kan bli över 25 grader

Av: Daniel Bergholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Har du precis inhandlat det bästa höstmodet?

Då kan du få lämna kläderna i shoppingpåsen – för nu kommer de sena spåren av sommaren.

– Några platser kommer de kommande dagarna ha en temperatur mycket över det normala, säger Sofia Söderberg på SMHI.

Stora delar av Sverige kommer återigen kunna njuta av sol och värme. Främst är det i de södra och östra delarna av landet som man kommer kunna gassa sig i strålande solsken och hög värme, innan hösten står för dörren.

Över 25 grader i Malmö

På måndag kommer en värmevåg ta sig in över Sverige som ska hålla i sig till onsdag, där temperaturerna stiger till högt över det normala. I Malmö verkar det bli över 25 grader och i Stockholm strax över 20.

Kan det bli ett sista sommardopp?
Foto: TT
Kan det bli ett sista sommardopp?

– Det är höga temperaturer för att vara en bit in i september, normalt ligger temperaturerna som högst runt 15 grader, säger Sofia Söderberg.

Delar av Norrland har redan höst

Även om värmen nu kommer tillbaka för några dagar, så är hösten inte långt bort. För att den ska ta fart krävs det att dygnsmedeltemperaturen är under tio grader fem dagar i följd.

– Hösten har redan kommit till delar av Norrland, nu får vi varma dagar i de södra delarna från måndag till onsdag, men sen så återgår det till ett mer normalt läge. Jag skulle säga att hösten kommer i början av oktober.

Foto: Michael Probst / TT
Hösten kommer snart.

Är det de sista vi får se av sommaren?

– I vår tiodygnprognos ser det så ut, men det är inte omöjligt att det kommer en till värmevåg runt ”brittsommar”, den sjunde oktober, då Sverige historiskt sett haft många varma perioder.

De varma dagarna som kommer framöver är däremot inget som Sofia Söderberg tror kommer påverka vädret under hösten och vintern.

– Den meterologiska hösten är ännu inte speciellt sen, så vi tror inte att den här värmevågen kommer påverka. Det är högre temperaturer och senare än normalt, men det går inte att göra några sådana kopplingar.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: