Region Uppsala går upp i stabsläge för covid-19 igen

Publicerad 2020-11-03

Klockan 13 i dag går Region Uppsala åter igen upp i stabsläge för att hantera covid-19.

Det förra stabsläget som hävdes den 31 augusti varade i hela 23 veckor.

”Nu har vi återigen ett mycket allvarligt läge och nu krävs det att alla samarbetar och drar åt samma håll – region, vårdgivare, myndigheter, kommuner och övriga aktörer”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Antalet bekräftade coronafall har ökat kraftigt i Uppsala under den senaste tiden och allt fler smittade behöver sjukhusvård. Därför går nu regionen upp i stabsläge igen. Det förra stabsläget för covid-19 pågick mellan den 19 mars och 31 augusti.

– Genom att arbeta i stab får vi en bättre överblick av situationen och har mandat att snabbt fatta och genomföra nödvändiga beslut, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler, i ett pressmeddelade.

Antalet covid-19-platser kan utökas

Sjukhusen har planer för att kunna ställa om vården och utöka antalet covid-19-platser om det behövs. Men för patienterna ska inte stabsläget i sig göra någon skillnad, enligt Mikael Köhler.

– Man ska söka vård när man är sjuk på vanligt sätt och komma på bokade besök och undersökningar, säger han.

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget inom Region Uppsala. Vid svårare situationer används begreppen förstärkningsläge eller katastrofläge.

Om situationen skulle försämras inom sjukvården, kan det bli aktuellt med en ny bedömning av beredskapsläget, uppger regionen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln