Han vann budkriget om Sara Danius ikoniska knytblus

Uppdaterad 2024-01-23 | Publicerad 2021-03-13

Han väntade till de sista skälvande sekunder av auktionen.

Då slog han till.

Mikael Ask, 55, i Höganäs, vann striden om Sara Danius ikoniska knytblus – för 63 000 kronor.

– Jag ville ha den – hon var ju en ikon och stod för något, säger Mikael.

En mer känd – och dyrare – knytblus får man leta efter.

Men så har den designats och burits av självaste Sara Danius.

Totalt 773 844 kronor har auktionerna med Sara Danius exklusiva kläder, skor och accessoarer hittills dragit in på auktionsajten Tradera.

Efter en tuff budstrid mot influencern Margaux Dietz i Stockholm vann Mikael Ask i Höganäs auktionen: ”Sara Danius finns inte längre här på jorden, men hennes mod, styrka och integritet lever kvar. Jag är så glad att jag vann blusen”, säger han.

När hennes familj bestämde sig för att auktionera ut en del av den enorma modeskatt Sara Danius ägde – till förmån för hennes minnesfond – var den ikoniska knytblusen från modeveckan 2018 ett givet huvudnummer.

Den svarta sidenblusen med röda kvinnotecken och pärlemorknappar, designade Sara Danius själv för Camilla Thulin, en av hennes egna favoritdesigners.

Sara Danius bar själv blusen första gången på Stockholms modevecka 2018.

Knytblusen blev Sara Danius signatur – och när hon i april 2018 tvingades avgå som Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare bar både män och kvinnor plötsligt knytblus i en manifestation för att stötta henne.

Mikael Ask, som vann budgivningen i sista sekunden, har dock inga planer på att bära knytblusen – eller låta någon annan bära den.

– Nej, nej, den är färdiganvänd. Den ska bevaras för att hedra hon som har haft den, säger han.

– Jag ska se om jag kan få hjälp med hur jag ska bevara den på bästa sätt, den ska inte ramas in och hänga framme – möjligen plockas fram vid högtidliga tillfällen.

Blusen var Sara Danius egen idé, skapad i samarbete med designern Camilla Thulin (till höger). Hon visade upp den på Stockholms modevecka 2018.

Knytblusen var snabbt upp i 17 000 kronor efter 113 bud – och en av dem som var med i budkriget hela vägen var programledaren och profilen Margaux Dietz.

När det var fem sekunder kvar av auktionen ledde hon budgivningen med 62500 kronor – och trodde att blusen var hennes.

Men då slog Mikael Ask, som i tysthet följde auktionen, till med sitt första, enda och sista bud: 63 000 kronor.

– Jag väntade tills det var fyra sekunder kvar, säger han.

Margaux Dietz tog dock förlusten med fattning:

– Knytblusen med kvinnosymbolen är ett av Sveriges mest ikoniska plagg. Den är både vacker och bär på viktiga budskap. Att ha blivit överbudad i sista sekund känns ändå bra. Det innebär ju mer pengar till fonden, säger hon.

Knytblusens nye ägare Mikael Ask tillhör inte alls några litteratur- eller kulturkretsar – han är i fastighetsbranschen och hyr ut och projekterar fastigheter.

Sara Danius minnesfond hedrar Sara Danius minne och lyfter kvinnliga akademiker genom att främja kvinnliga banbrytare inom litteratur, essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik, fotografi, konst, teater, dans och formgivning. Nu auktionerar de ut den avlidna litteraturprofessorns ikoniska modeplagg på auktionssajten Tradera.

Men som så många andra svenskar fick han upp ögonen för Sara Danius när hon tog strid mot herrarna i Svenska Akademien.

– Sara Danius var så cool, smart och härlig. Jag beundrar henne. Hon finns inte längre här på jorden, men hennes mod, styrka och integritet lever kvar. Jag är så glad att jag vann blusen, jag har följt auktionen i veckor. Jag trodde inte det skulle gå vägen, det var så många som budade på slutet, säger Mikael Ask.

Han har redan fått ett grattissamtal av Sara Danius syster, Isadora Cugler.

– Hon sa att Sara Danius hade velat att den skulle hamna i en mans garderob, säger Mikael Ask.

Men blusen får han vänta på ännu ett tag – den ingår i utställningen ”Modet lever vidare” på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

Namnet ”Modet lever vidare” både på Sara Danius mod – och hennes mode.

Bland de plagg som fortfarande ligger ute på Tradera finns flera örhängen och höga klackskor som Sara Danius bar till sina fantastiska Nobelklänningar.

Stockholm 2018. Efter att Svenska akademien suttit i möte i timmar klev Sara Danius ut från Börshuset i Gamla stan och meddelade det samlade pressuppbådet att hon lämnar akademien. För att visa sitt stöd för henne valde kvinnor runt om i landet att klä sig i knytblus.