Satt fängslade 24 år – nu har flera fel hittats i domen som fällde dem

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-16

Tre män från New York har återfått sin frihet.

Detta efter 24 år bakom galler.

– Det här är en av de värsta brotten mot en människas konstitutionella rättigheter jag kan tänka mig någonsin hänt i New York, säger en av männens advokat.

Det var bara några dagar före jul 1996 som en butiksägare och en polis, dock ur tjänst, attackerades och dödades i Queens, New York. Polisen var den sjätte att dödas i staden det året. Dåvarande borgmästare Rudy Giuliani krävde en lösning, julen närmade sig och Giuliani hade gått till val som en politiker som inte daltade med stadens kriminalitet.

Inom bara några dagar greps George Bell, Rohan Bolt och Gary Johnson. Bell var bara 19 år när han greps, Johnson 22 år och Bolt 35 år. I separata rättegångar dömdes männen till fängelse mellan 50 år och livstid.

Men nu har domarna fallit samman. Bevisläget, varav ingenting i fysisk form såsom DNA eller fingeravtryck, räcker inte för att männen ska fortsätta sitta fängslade misstänkta för morden som ägde rum för snart en kvarts sekel sedan.

– Det här är en av de värsta brotten mot en människas konstitutionella rättigheter jag kan tänka mig någonsin hänt i New York, säger George Bells advokat Marc Wolinsky till NY Times.

I fredags släpptes männen, nu i övre medelåldern, fria.

”Jag var bara en unge”

Åklagarkammaren misstänks för att med flit ha undanröjt bevis som talar mot männens skuld.

Polisrapporter som tydde på att en ökänd rånarliga kunde kopplas till dådet presenterades aldrig, medlemmar hade till och med sagt till polisen att de hört hur en gängmedlem varit delaktig i morden.

Uppgifter från fem vittnen, som männens advokater aldrig fick tala med, går emot männens erkännande. Deras erkännanden visar sig ha kommit efter förhörsmetoder som jurister hävdar leda till just falska erkännanden. George Bell ska vid tillfället för förhören dessutom ha sagt att han regelbundet misshandlades av en kommissarie.

Rudy Giuliani.

En person som vittnade från fängelset efter en tidigare dom har nu visat sig vara opålitlig. Ett annat vittne som användes i rättegången påstod sig dessutom ha sett skjutningen från en vinkel som nu bevisats vara en omöjlighet.

– När den här olyckliga resan tog sin början var jag bara 19 år, en unge som inte förstod hur lagen eller ens mina egna rättigheter fungerade, sa George Bell före frigivningen i fredags.

– Tack för en andra chans till livet, sa han enligt NY Times.

Följ ämnen i artikeln