Vittnet: "Vi försökte stoppa blodflödet"

Jonas Dagson/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2021-03-04

På onsdagen kom en knivskuren man in i blomsterhandeln i Vetlanda.

Dagen efter har personalen lagt ett stort hjärta av röda rosor utanför.

– Man tänker på det hela dagen. Man tänker på alla berörda och jag undrar hur det gått för honom, säger blomsterhandlaren Åsa Carlqvist.

Det röda roshjärtat lyser upp utanför blomsterhandeln vid Stortorget, en av platserna i centrala Vetlanda där den misstänkte mannen gick till attack på onsdagseftermiddagen.

Åsa Carlqvist och hennes personal ryckte in när en av dem som skadades i onsdagens våldsdåd kom in i blomsterbutiken.

– Han blödde från axeln och fick lägga sig ner på golvet. Hela personalen engagerade sig, säger hon.

– Vi tog fram handdukar för att pressa mot såret och försöka stoppa blodflödet. En kund i butiken ringde 112. En annan kund sprang bort till vårdcentralen som ligger bara hundra meter ner för gatan så de kom hit och tog över.

Åsa Carlqvist berättar att dådet väckte både rädsla och många frågor.

– Man undrade "vad är det som händer?". Det är fruktansvärt och vi förstod sedan också att det var på flera ställen. Man blev rädd, säger hon.

"Måste hålla ihop"

Ulrika Lövfors och Maria Jensmark har kommit för att tända varsin marschall bredvid blomsterhjärtat.

– Man tänker på alla dem som blivit drabbade på ett eller annat sätt. Vi vill mana till gemenskap. Vi i Vetlanda måste hålla ihop, säger Ulrika Lövfors.

Hon får medhåll av Maria Jensmark.

– Vi vill tända marschaller för att manifestera mot våldet. Vi måste hålla ihop, säger hon.

På andra sidan Stortorget, i Vetlanda Missionskyrka, tog kommunens posomgrupp (psykiskt och socialt omhändertagande) under torsdagen emot besökare.

Vissa tänder ett ljus och sitter ner en stund. Andra vill prata.

– Några som kommer hit har varit nära det som hände. De är omtumlade och bär ett trauma. Sen är det människor som är oroliga, att man känner sig otrygg, säger Anna Karlsson som är pastor i kyrkan.

– Jag tänker också på förövaren. Det finns en oro bland hans bekanta vet jag. En kollega har kontakt med människor han varit i närheten av. Det finns en oro att främlingsfientlighet ska blossa upp.

"Känner mig trygg"

För Vetlandabon Tomas Fyhr var det viktigt att den misstänkte gärningsmannen greps så fort.

– Jag ska inte säga att jag är oroad. Men man går och tänker på det och funderar på om det skulle kunna dra till sig fler, säger han till TT.

– Att nån får för sig att... Men nu spekuleras det hej vilt och det tänker inte jag göra. Jag känner mig lugn för nu är personen gripen. Det känns bra att han är gripen. Jag känner mig trygg.

ANNONS