Barn får inte vara hästskötare på lantgård

Skyddsombud stoppar verksamheten: Helt olagligt

Uppdaterad 2021-03-23 | Publicerad 2021-03-21

Djurparken Emaus i Uddevalla har länge låtit barn sköta hästar mot gratis ridning.

Nu har fackförbundet Vision stoppat verksamheten.

– Det är arbete och minderåriga får inte utföra riskfyllda uppgifter, säger Sten Carlsund, huvudskyddsombud.

Hästskötarverksamheten på Emaus lantgård i Uddevalla har länge varit föremål för het debatt, något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.

Hästridning på Emaus lantgård.

Efter flera år av stridigheter har fackförbundet nu tvingat ägaren till gården, Uddevalla kommun, att stoppa delar av skötarverksamheten. Barn under 13 år får inte längre leda, rida och hantera hästarna.

Skyddsombudet, Sten Carlsund, anser att Emaus har utsatt små barn för riskabla arbetsuppgifter, något som strider mot arbetsmiljölagen.

I februari skrev han en promemoria till kommunen där han listade anledningarna till att skötarsystemet borde skrotas.

Hästolyckor vanliga bland yngre

Han citerade bland annat en undersökning som visat att olyckor och tillbud där hästar är inblandade är mycket vanligt bland utövare under 13 års ålder.

– Man har låtit barn vara ridledare och instruktörer för ännu yngre barn i utbyte mot att få rida gratis. Det är att likställas med arbete och är helt förbjudet. Dessutom handlar det om hantering av levande djur, något som innebär stora risker, säger han.

Ställer in skötarridning.

Sten Carlsunds inblandning har dock inte välkomnats av alla. Föräldrar och barn, som sett skötarsystemet som ett sätt att utöva sporten utan att det kostar så mycket, har reagerat starkt.

På sociala medier har en infekterad debatt dragit igång där hästentusiaster kritiserat skyddsombudet och menar att stallarbete är utvecklande för unga.

– Det är klart att det är skönt att slippa betala för ridlektioner och ridning. Jag förstår att det är frustrerande, jag är själv hästmänniska. Men det är bra att någon säger den beska sanningen, säger Sten Carlsund.

Många ridskolor har samma upplägg

Paula Nyman, tillförordnad kulturchef i Uddevalla, skriver i ett mejlsvar till Bohusläningen att ”det Sten Carlsund beskriver i sitt PM är viktigt att beakta och är också det som verksamheten och förvaltningen förhåller sig till i sin bedömning av lagar, rekommendationer och råd”.

Emaus lantgård i Uddevalla.

Diskussionen har dock fått ringar på vattnet. Många ridskolor har liknande upplägg – vissa låter barn så unga som sex år regelbundet sköta mockning, fodringar, haginsläpp och andra tunga sysslor i utbyte mot enstaka lektioner.

Det är dock något som Svenska ridsportförbundet tar avstånd ifrån.

– Det är oerhört viktigt att barns aktiviteter i stall är frivilliga, oavsett ålder. Och det ska alltid finns vuxna i närheten, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på förbundet.

Inte acceptabelt

Att ha skötarsystem som erbjuder ridning som ersättning för utförda stallsysslor är inte acceptabelt, menar hon.

– Nej, absolut inte. Tillfälliga och frivilliga insatser är okej i ideella föreningar. Är det på en ridskola, där vi i normala fall har avlönad personal, kan man inte ta in andra som tar över uppgiften. Om medlemmar vill vara med och hjälpa till är det helt okej, men som sagt så måste det finnas någon ansvarig på plats.

– Hästar och stall är en speciell miljö. Det gäller att tänka igenom hela verksamheten och hela tiden göra riskanalyser. Man måste kunna leva med sina handlingar, säger Anna Reilly.