Barn sköts – åklagaren hoppfull om att åtala

Tea Oscarsson/TT

Publicerad 2021-07-23

Poliser på plats vid gångbron i Visättra, Flemingsberg, där två barn skottskadades i en skjutning som tros vara riktad mot någon annan. Arkivbild från den 18 juli.

Skjutningen i Flemingsberg där två små barn skottskadades är prioriterad av polisen, enligt vice chefsåklagare Stefan Creutz. Han är hoppfull om att kunna åtala de skyldiga.

– Jag har ganska goda förhoppningar att vi kan reda ut det här.

Det var vid åttatiden på kvällen den 17 juli som polisen fick larm om en skottlossning i bostadsområdet Visättra i Flemingsberg söder om Stockholm. Två barn, det ena i förskoleåldern och det andra i lågstadieåldern, skadades i en skjutning som misstänks vara en gänguppgörelse.

Polisen sade efter händelsen att barnen inte var måltavlor, men att de kan ha hamnat i skottlinjen för en konflikt rörande ett kriminellt gäng som verkar i området.

Inom två timmar efter händelsen frihetsberövades nio män i åldrarna 17 till 29 år. De släpptes senare på fri fot, men misstankarna kvarstod.

”Inte avskrivna”

Förundersökningsledaren Stefan Creutz kan nu bekräfta att de nio personerna fortfarande är aktuella i ärendet.

– De är inte avskrivna, säger Stefan Creutz till TT på fredagen.

I övrigt är han förtegen om vad som sker i utredningen just nu.

Även om han inte vill gå in på detaljer under förundersökningen kan han bekräfta att det fortfarande är ett stort antal poliser som arbetar aktivt med fallet.

– Det jobbas på ganska frenetiskt i ärendet kan jag säga, det är många poliser som arbetar med det. Vi jobbar på och hoppas och tror att vi kommer att lösa det här.

Stor uppmärksamhet

Skjutningen där de två barnen träffades väckte stor uppståndelse bland allmänhet och politiker. Inrikesminister Mikael Damberg (S) uttalade sig dagen efter händelsen:

– Det är fruktansvärt, ett hänsynslöst våld, de här gängen visar ingen empati, sade han.

Området Visättra är inte klassat som ett särskilt utsatt område men lokalpolisen har bekräftat för TT att ”ett väldigt utåtagerande nätverk” har etablerat sig i området de senaste åren.