SJ

Lokförarnas väg tillbaka efter en olycka

Av: 

TT

Varje år omkommer kring hundra personer i järnvägstrafiken. De tragiska händelserna kan sätta djupa spår hos dem som kör tågen. Arkivbild.
Varje år omkommer kring hundra personer i järnvägstrafiken. De tragiska händelserna kan sätta djupa spår hos dem som kör tågen. Arkivbild.

NYHETER

I veckan omkom tre personer utanför Hässleholm efter att ha blivit påkörda av tåget.

En tragedi för de anhöriga, men också för lokföraren som utan att kunna påverka det blir inblandad.

– Man lämnas inte ensam utan vi ser till att lokföraren har sällskap, säger Lina Edström på SJ.

Drygt hundra människor omkommer varje år i järnvägstrafiken, och de flesta av olyckorna handlar om självmord. De tragiska händelserna kan vara väldigt traumatiska för lokförarna. Därför finns det ett omfattande protokoll om hur arbetsgivaren ska hantera olyckor.

Först och främst tas de direkt ur tjänst.

– All ombordpersonal som har varit med om en olycka tas ur tjänst. Det är en säkerhetsåtgärd, det spelar ingen roll om de vill arbeta vidare, de får inte det, säger Lina Edström, presskommunikatör på SJ.

Händer de flesta någon gång

Som lokförare får man lära sig redan under utbildningen hur man ska förbereda sig på det värsta. De flesta kommer någon gång i sitt yrkesliv att vara med om en olycka.

Lokförarna har väldigt lite handlingsutrymme om någon kliver upp på spåret. De kan tuta, men det finns sällan någon chans att bromsa i tid. Därför handlar förberedelserna för lokförare snarare om att begränsa intrycken från händelsen för att minska risken för smärtsamma minnen. De får lära sig att de ska blunda, hålla för öronen, och lyfta på fötterna för att ta in så lite som möjligt av det som händer.

Även om de lyckas minimera intrycken kan händelsen etsa sig fast. I arbetsgivarens rutiner ingår att snabbt erbjuda professionell hjälp.

Snabbt stöd

– Det första som sätts in är företagshälsovården och kamratstödjarorganisationen som består av andra lokförare. Oftast kommer kamratstödjaren till olycksplatsen och där påbörjas samtalsstöd.

Kamratstödjare är lokförarkollegor som kallas ut till platsen efter en olycka, för att den som varit med om händelsen snabbt ska få prata med någon som förstår.

– Det är en väldigt uppskattad organisation. Vi märker att det har fungerat väldigt väl under åren, säger Lina Edström.

Hur lång vägen är tillbaka varierar från person till person.

– Det är väldigt individuellt från person till person hur länge man är ur tjänst.

– Man får uppföljningssamtal hos företagshälsovården och så småningom återgång till arbete när man fått samtal och känner sig redo för det.

Händelsen utanför Hässleholm i veckan där två barn och en vuxen omkom efter att ha blivit påkörda av tåget utreds av polisen som mord. Enligt polisen fanns det en relation mellan barnen och den vuxna, och man söker inte efter någon utomstående gärningsperson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SJ