Inget jubel över Trumps dröm om militärparad

TT-AFP

Publicerad 2018-02-07

USA:s presidents önskan om en militärparad har mötts med hån, och till och med bland Donald Trumps anhängare är stödet ljumt.

Men försvarsminister Jim Mattis håller redan på att uppfylla presidentens önskemål.

– Vi känner alla i landet till presidentens tillgivenhet och respekt för militären, Vi har satt ihop lite olika möjligheter. Vi ska skicka dem till Vita huset för beslut, säger Mattis vid ett pressmöte, enligt Reuters.

Trump har en längre tid lekt med tanken på en parad i Washington och har nu lämnat in en begäran till högt uppsatta militärer, som försöker komma fram till ett passande datum.

Sovjetparader "cheesy"

Demokrater i Washington hånar tanken som en "auktoritär" idé från en "blivande Napoleon". Och även Trumps anhängare är avvaktande. Den republikanske senatorn Lyndsey Graham säger sig inte ha något emot en parad, men med vissa förbehåll.

– Jag är inte ute efter en materieluppvisning i sovjetisk stil. Det är inte vår stil, det är lite billigt (cheesy), och uppriktigt sagt ett tecken på svaghet, säger Graham.

– Men en parad där vi kan visa upp våra bästa, och vi alla kan säga tack och hedra dem, skulle vara fint, fortsätter han.

Kongressmannen Jim Jordan, en av Trumps trognaste republikanska anhängare, säger att förslaget behöver diskuteras.

Senaste paraden 1991

Även Vita huset understryker att planerna fortfarande är på diskussionsstadiet.

– Vi har inte fattat ett slutgiltigt beslut. Vi utreder olika möjligheter, säger pressekreteraren Sarah Sanders.

I USA hålls militärparader främst för att markera krigsslut. Den senaste större paraden i Washington var 1991 då Gulfkriget avslutades.

Trumps önskan kan mycket väl vara populärt bland landets nationalister, medan andra ser det som slöseri med pengar och något som hör hemma i auktoritära länder som Nordkorea.