Han kan stoppa Erdogan - från att bli allsmäktig

Kommer kurderna in i parla­mentet kan president Erdogan vinka adjö till sin maktdröm.

Tioprocentspärren avgör allt i det turkiska valet i dag.

Därför är ordet valfusk på allas läppar.

I ett Turkiet som blir alltmer uppdelat i två oförsonliga läger spelar partierna högt för att komma ut som vinnare.

Milt islamistiska AKP har styrt Turkiet i över tio år. Från början sågs de som en uppfriskande ny kraft efter årtionden av militärdominerat styre. Men med tiden har partiet och framförallt dess förgrundsfigur Recep Tayyip ­Erdogan blivit alltmer intolerant och allsmäktigt.

Erdogan gjorde förra året en rockad á la Putin när han ­lämnade premiärministerposten för att i stället bli vald till president. Samtidigt omtolkade han i rysk anda maktförhållandet så att presidenten över en natt fick mer att säga till om på premiärministerns bekostnad.

Men Erdogan nöjer sig inte med det. Han vill byta ut Turkiets lite krångliga och långsamma parlamentarism mot ett effektivt president­äm­bete av amerikansk modell. Men utan de checks and balances” som begränsar presidentens makt. Erdogan vill med andra ord bestämma så mycket som möjligt själv.

En förutsättning är att han lyckas få igenom grundlags­ändringar.

Ett rejält krokben på vägen är den karismatiske kurdiske politikern Selahattin Demirtas som närmast nått rockstjärnestatus under valkampen. Inte genom att som Erdogan skrika och ­skälla på alla motståndare utan genom att presentera sig som en leende svärmorsdröm.

Demirtas är en av två ledare i HDP, ett nytt parti som domineras av kurder men som marknadsför sig som ett alternativ för alla minoriteter. En strategi för att komma över den tioprocentspärr som finns för att få ta plats i parlamentet. En extremt hög och odemokratisk ribba som ­lades av militären för många år sedan i syfte att hålla kurderna borta från parlamentet.

Genom att ställa upp som parti satsar HDP allt på ett kort. Kommer de in får kurderna en representation som övriga partier måste ta hänsyn till. Kommer de inte in är kurderna politiskt ut­raderade på nationell nivå.

Tioprocentspärren blir helt avgörande för Turkiets politiska framtid.

Kommer HDP inte in tillfaller deras röster AKP. Därför har AKP under valrörelsen riktat in nästan all sin kraft på att smutskasta minoritetspartiet. Utan HDP kan AKP få egen majoritet ­ i parlamentet. Det innebär att partiet kan lägga fram förslag till grundlagsändringar som sedan avgörs i en folkomröstning.

Detta är Erdogans strategi för att han själv som president ska bli allsmäktig.

Opinionsmätningarna visar att HDP ligger precis över spärren på strax under elva procent. Men turkiska opinionsmätningar har inget vidare gott rykte så resultatet kan lika gärna bli strax under spärren.

Anklagelser om valfusk kommer att kastas mot den som tjänar på resultatet. AKP har ägnat de senaste åren åt att ta allt större kontroll över statliga institutioner.

De senaste två åren har det långvariga kriget mellan kurderna och den turkiska staten legat nere till förmån för en fredsprocess. Den har nu gått i stå. Om kurderna dessutom inte kommer in i parlamentet ökar risken för att strider på nytt bryter ut.

Detta i en redan mycket orolig region där Turkiet balanserar på en mycket slak lina genom att i hemlighet stötta islamiska staten för att på så sätt hålla kurderna i styr sam­­- tidigt som man deltar i den amerikanska koalitionen som vill krossa IS. I botten ligger Erdogans ambition att åter förvandla landet till en regional stormakt av rang.

På den vägen finns det mycket som kan gå fel.

De slåss om makten

Recep Tayyip Erdoğan, president i Turkiet. Partiledare AKP.

AKP Det milt islamistiska regeringspartiet som nu styr Turkiet. De väntas få 40-44 procent av rösterna President Recep Tayyip Erdogans parti.

CHP Det största oppositions­partiet står till vänster och re­presenterar det sekulära Turkiet. 25-27 procent i mätningarna.

HDP Prokurdiskt parti som försöker locka alla minoriteter. Balanserar på tioprocent­spärren.

MHP Ett nationalistiskt högerparti som samlar drygt 15 procent av väljarna.