Jessica Ohlson.
Jessica Ohlson.

Hon vill ta över som ordförande i SDU

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kasselstrand: "Ohlson är mycket kompetent"

1 av 4

SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne utesluts ur Sverigedemokraterna – och kommer inte heller att ställa upp för omval i SDU.

Förbundssekreteraren Jessica Ohlson vill ta över ledarskapet.

– Jag hoppas få ert förtroende att få efterträda Gustav Kasselstrand som förbundsordförande för SDU, skriver hon på Facebook.

Jessica Ohlson.
Jessica Ohlson.

LISTA: Största skandalerna inom SD

Det är sajten Nyheter i dag, som står mycket nära det sverigedemokratiska partiet, som uppger att både Kasselstrand och Hahne utesluts ur SD.

– Det röstades 14-1 för Hahne och det blev acklamation för Kasselstrand, säger en källa med insyn till Nyheter Idag.

Inom kort väntas Sverigedemokraterna meddela vad som beslutats inne på partistyrelsemötet.

Ohlson tar över?

Före mötet stod det klart att Kasselstrand och Hahne inte kommer att ställa upp för omval i SDU.

Det gör däremot SDU:s förbundssekreterare Jessica Ohlson, som anses stå nära Kasselstrand och Hahne och som enligt uppgifter till Aftonbladet har stöd i sin kandidatur hos den nuvarande ledningen.

I ett inlägg som publicerades på hennes Facebooksida motiverar hon sitt beslut:

"Jag vill att SDU ska bli Sveriges ledande ungdomsförbund. Jag meddelar därför att jag kandiderar som förbundsordförande för SDU på förbundskongressen i september. Jag hoppas få ert förtroende att få efterträda Gustav Kasselstrand som förbundsordförande för SDU, Sveriges bästa ungdomsförbund."

Hon skriver också att Kasselstrand och Hahne "betytt mest för SDU genom hela förbundets historia" och menar att de sett till att SDU:s utveckling varit enorm.

Jessica Ohlson var en av dem som nyligen stängdes av från jobbet på SD-kansliet efter att hon skickat en lista på anställda till Kasselstrand och Hahne.

Långvarig strid

Den intensiva striden mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU har pågått i flera veckor. Men redan innan beslutet meddelade Gustav Kasselstrand och William Hahne att de lämnar sina poster i SDU i höst.

– Jag kommer inte ställa upp för omval i höst. Det är egentligen inte ett beslut som har med uteslutningen att göra. Det bestämde jag mig för redan i vintras. Jag ska sitta kvar verksamhetsåret ut, därefter hoppas jag att någon ny energisk ordförande tar över i ungdomsförbundet. Jag sitter kvar fram till september, säger Kasselstrand.

Om Jessica Ohlson, som bestämt sig för att kandidera i hans ställe, säger han:

– Hon är mycket kompetent, har alla förutsättningar att leda förbundet och dessutom har hon ett stort förtroende.

William Hahne säger att han kommer att avgå till hösten.

– Det vore ytterst oansvarigt att avgå mitt i ett verksamhetsår när jag fått förtroendet från medlemmarna att vara vice ordförande. Det här beslutet togs för flera månader sedan.

Hahne, som även är ordförande i SD Stockholm, kommer att sitta kvar i Stockholms kommunfullmäktige som politisk vilde.

"Lierat sig med extrema"

Förra veckan kom SD:s medlemsutskott med sin dom: man rekommenderar att åtta medlemmar ska kastas ut. Motiveringen är bland annat att personerna "lierat sig med extrema grupper".

– Man har uttryckt sympati för rasideologiska sidor på Facebook, man har inlett samarbete med extrema partier utomlands och försökt undanhålla bevis för medlemsutskottet för att kunna rädda medlemmar som man vet är extremister från att bli uteslutna. Sammantaget har det lett medlemsutskottet till den här bedömningen, sa Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Publicerad: