Obama: Insatsen mot IS går in i en ny fas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Insatsen mot IS har gått in i en ny fas – efter uppgifter om att gruppens ledare skadats allvarligt.

Från att ha gått ut på att bromsa ner Islamiska statens framfart kan man nu gå på offensiven.

– Det vi behöver nu är marktrupper, irakiska marktrupper, som kan börja trycka dem tillbaka, säger Barack Obama till CBC:s Face the Nation.

I lördags kom rapporter om att den USA-ledda koalitionen slagit till mot IS-ledare i Irak, nära Mosul, sent på fredagen.

Irakiska regeringen menar att landets säkerhetsstyrkor slog till i närheten och att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi skadats i attacken.

USA menar att de inte kunnat bekräfta att al-Baghdadi skadats.

Den amerikanske presidenten uttalade sig om operationen mot Islamiska staten i CBS-programmet Face the Nation, som sändes under söndagen.

Barack Obama menade att insatsen mot IS gått in i en ny fas där man nu kan gå på offensiven.

– Istället för att bara försöka stoppa IS framfart så kan vi nu börja gå lite på offensiven. Luftanfallen har varit väldigt effektiva i att minska IS kapacitet och de framsteg de gjorde, säger presidenten i programmet.

”Inget samarbete med Iran”

Det som krävs i den ”nästa fas” som Obama pratar om är marktrupper. Han påpekar att dessa ska vara irakiska.

– Det som inte har förändrats är att våra soldater inte kommer att vara inblandade i strider, säger Obama i programmet.

Men amerikanska soldater har sedan tidigare varit på plats i Irak och nyligen godkände Obama att ytterligare 1 500 soldater ska skickas till landet. De ska verka som rådgivare och instruktörer för irakiska och kurdiska styrkor.

Obama pratade också om de uppgifter som gjort gällande att USA och Iran ska ha fört samtal om gemensamma insatser mot IS. Han menar att samtalen handlat om Irans kärnenergiprogram.

– De har trupper eller grupper som de kontrollerar i och runt Bagdad, så vi låter dem veta, ”Bråka inte med oss. Vi är inte här för att bråka med er. Vi är fokuserade på vår gemensamma fiende, men det finns ingen samordning eller gemensam insatsplan. Och det kommer inte finnas någon heller”, sa Barack Obama.

Begärde blod

al-Baghdadis närmaste man, Abu Suja, ska enligt uppgifter till brittiska the Telegraph ha dött i en flygattack nära Mosul på fredagen. Den irakiska säkerhetsstrategikern Hisham al-Hashimi säger att ”Baghdadis mycket nära kompanjon” dödades i luftattacken mot minst 10 fordon.

– Han och Baghdadi var sällan åtskilda. Av den anledningen kan det vara möjligt att Baghdadi var med honom, säger al-Hashimi till tidningen.

Enligt irakisk statstelevision ska ledaren ha skadats i attacken. Bakom insatsen ska den irakiska antiterrorism-gruppen Falcon intelligence cell ha legat, en grupp som verkar under den irakiska premiärministern, skriver Al Jazeera.

Även Iraks försvars- och inrikesminstrar rapporterade att al-Baghdadi skadades i attacken. Försvarministern Khalid al-Obeidi skriver på Facebook om attacken, rapporterar BBC.

– Vi har bekräftelse på att att Abu Bakr al-Baghdadi skadades i en attack från de allierade styrkorna.

Vittnen till en attack i irakiska al-Qaim, västerut från Mosul, säger att IS-krigare utrymde ett lokalt sjukhus efter det anfallet, så att deras sårade skulle få vård. De ska även ha använt megafoner för att uppmana lokalbefolkning att donera blod.

Enligt vittnen ska IS två högsta män i Anbar-provinsen i Irak ha dödats i attacken, rapporterar al-Arabiya.

Publicerad: