Kritik mot sänkta straff för filmdelning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
HD sänker straffet mot de fyra män som olovligen gjort filmer tillgängliga på nätet. På bilden ses Eva Röse som spelar huvudrollen i den aktuella filmen. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson / TT
HD sänker straffet mot de fyra män som olovligen gjort filmer tillgängliga på nätet. På bilden ses Eva Röse som spelar huvudrollen i den aktuella filmen. Arkivbild.

HD får kritik för den stora sänkningen av beloppet som männen bakom piratsajten Dreamfilm ska betala.

Men totalsumman 650 000 kronor är ändå bra, enligt SF:s ombud Henrik Pontén.

– I sak tycker vi att domen är fel, men konsekvensen är tillräcklig.

Hur mycket bör de skyldiga betala om en film gjorts tillgänglig på nätet illegalt?

Frågan har fått väldigt olika svar tidigare, men nu har Högsta domstolen (HD) gett sin syn på saken. Medan Göta hovrätt ansåg att fyra män bakom piratsajten Dreamfilm skulle betala fyra miljoner kronor i så kallad skälig ersättning, anser HD att ersättningen ska vara 400 000 kronor.

Får kritik

Eftersom skadeståndet från hovrätten samtidigt fastställs blir totalsumman för den illegala fildelningen, som gällde en film ur deckarserien om Maria Wern, därmed 650 000 kronor. Det är betydligt mindre än SF:s (Svensk Filmindustri) ursprungliga krav på närmare tio miljoner kronor totalt.

– Högsta domstolen har mer sett det ur gärningsmännens perspektiv, vad de skulle vara beredda att betala. Det är väl den delen vi är kritiska mot, säger Henrik Pontén på Rättighetsalliansen, som varit ombud för SF.

Välkomnad praxis

Pontén jämför med att licensen som ett tv-bolag skulle få betala för att sända filmen snarare skulle hamna på omkring en miljon kronor. Samtidigt är han ändå nöjd med totalbeloppet.

– Det är alldeles utmärkt att beloppet är så pass högt. Det vi i första hand efterlyste var en praxis och 650 000 kronor är mycket pengar, säger han.

– Det är mer bekymmersamt för alla små rättighetsinnehavare. Med den här principen lönar det sig att stjäla i stället för att betala för sig. Det drabbar i första hand små rättighetsinnehavare.

Högsta domstolen gav bara prövningstillstånd när det gäller den skäliga ersättningen. Hovrättens dom i övrigt slås därmed fast, vilket innebär att de fyra männen döms till villkorlig dom för brott mot lagen om upphovsrätt. Två av männen döms också att betala 180 respektive 80 dagsböter.

Publicerad:

LÄS VIDARE