Lind: Viktigt nå bred samsyn

TT

Publicerad 2019-01-22

Kulturminister Amanda Lind pratar med reportrar under en pressträff i riksdagshuset i måndags.

Den nytillträdda kultur-, demokrati- och idrottsministern Amanda Lind (MP) är redan dagen efter tillträdet en av de mest omdebatterade ministrarna i Stefan Löfvens nya regering.

Hon tillbakavisar att hon skulle sakna tillräcklig erfarenhet för posten – och försvarar hyllningen av den forne partikollegan Mehmet Kaplan.

Efter måndagens regeringsförklaring har flera debattörer kritiserat Socialdemokraterna för att ge upp kulturpolitiken genom att än en gång utse en miljöpartist med bristande kulturpolitisk erfarenhet till kulturminister.

Amanda Lind tillbakavisar att hon skulle sakna tillräcklig erfarenhet.

– Den som känner mig vet att jag har jobbat med kulturpolitik på lokal och regional nivå i ett antal år, både som kommunalråd och kulturnämndens ordförande i Härnösand, säger hon till TT.

Kulturfrågor prioriterade

Miljöpartiet ser kulturfrågor som prioriterade, enligt Lind.

– Vi har ett kulturpolitiskt program som vi antog under förra mandatperioden, och jag är glad att fortsatt få driva dessa frågor i regeringen, säger hon.

TT: Du tillhör ett litet parti i den ena politiska änden – i den andra finns stora partier som SD och M med stark kulturprofil. Hur ska du jobba för samsyn inom kulturpolitiken?

– Jag är samarbetsinriktad. Det är självklart viktigt för kulturfrågor att vi når bred samsyn. Det är frågor som kräver många förkämpar, och det är också så jag brukar jobba politiskt, säger Lind.

Hyllade Kaplan

Skarp kritik har riktats mot Lind efter att hon i söndags kväll hyllade det tidigare MP-statsrådet Mehmet Kaplan i ett Facebook-inlägg.

Kaplan tvingades avgå 2016 efter att hans samröre med företrädare för en islamistisk organisation avslöjats.

– Det handlade om att jag lyfte honom tillsammans med samtliga övriga statsråd från den förra mandatperioden, och all personal som jobbat med grön politik, säger Lind och fortsätter:

– Sedan har jag tagit tydligt avstånd från hans uttalanden. Det var rätt att han avgick som statsråd. Det tyckte jag då, och det tycker jag nu.