Prognosen: Då kommer kylan

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:

Lägre temperaturer väntas under helgen men ännu dröjer den riktigt smällkalla vintern.

Även snövädret dröjer – bara Lapplandsfjällen ser ut att få snöfall.

Kall luft som drar in över landet från nordväst kommer ge kyligare temperaturer under slutet av veckan.

– Det blir betydligt kallare. I nästa vecka ser det ut att kunna bli minusgrader även dagtid och runt nollan i södra Sverige, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Stabilt och torrt väder

Ännu är det för tidigt att säga något om decembervädret menar Foreca. Inget ordentligt vinterväder är att vänta den närmsta tiden. Ett lågtryck som passerar norr om Skandinavien kommer ge snöfall i Lapplandsfjällen under veckan, resten av landet får stabilt och torrt väder utan snöchanser, enligt SMHI.

– För att det ska bli riktigt vinterväder behöver högtrycken försvinna, med lågtryck kan vi få större temperaturskillnader mellan norr och söder, då kan vi få rejält vinterväder, säger Per Holmberg på Foreca.

DMI: Vargavinter att vänta

Det danska väderinstitutet DMI har lämnat en bister långtidsprognos för de tre kommande vintermånaderna. Det kommer bli kallare och torrare än normalt i Norden enligt DMI.

Den riktiga kylan kommer senare än vanligt, men när den väl kommer så håller den i sig. En aspekt som spelar roll är om polarvirveln kommer kunna bibehålla Arktis kalla luft. Martin Lindberg, långtidsmeterolog på DMI tror dock att polarvirveln kommer att spricka.

– Om polarvirveln delar sig i slutet av december eller början av januari kan vi få det riktigt kallt. Då handlar det inte bara om några dagar utan flera veckor i sträck med riktig kyla. Jag tror att det blir kallast i slutet av januari och början av februari, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN