”Vår son dog av parasiten”

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kort före varningarna om parasiter i dricksvattnet blev deras 17-åring sjuk.

Pojken dog i sviterna av magsjukan och nu kräver föräldrarna svar från Skellefteå kommun:

– Vår son dog av parasiten.

Parasiten cryptosporidium.
Parasiten cryptosporidium.

I början av april gick Skellefteå kommun ut och varnade för dricksvattnet. Parasiten cryptosporidium hade spridit sig.

Strax före varningen hade en 17-årig pojke drabbats av magsjuka och i slutet av maj dog han.

Pojken hade druckit det kommunala vattnet och föräldrarna ser en 100 procentig koppling mellan hans död och parasiten, skriver tidningen Norran.

”Oväntad död”

Prover bekräftade att 17-åringen drabbats av cryptosporidium men läkarna är försiktiga med att uttala sig om det orsakade hans död.

– Till hur stor del detta förklarar dödsfallet kan vi inte svara på. Det var en oväntad död, och vi har initierat en händelseanalys för att få en ytterligare förklaring, säger Ulf Oscarson till TT.

Pojken vårdades på sjukhus efter att fått i sig parasiten och när han dog var hans allmän tillstånd försvagat. 17-åringen som hade ett medfött hjärtfel fick också lunginflammation i sviterna av den svåra magsjukan.

”Träffade föräldrarna”

– Jag kan inte uttala mig om ett enskilt fall. Men generellt kan man säga att om en person har kraftigt nedsatt immunförsvar så kan man avlida av cryptosporidium, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten, SVT Västerbotten.

Föräldrarna vill ha ett ansvarserkännande och att kommunen betalar ut en symbolisk ersättning.

Föräldrarna påpekar att det inte handlar om pengar, skriver Norran, utan symboliken i att Skellefteå kommun tar på sig ansvaret för sonens död.

I början på veckan träffade kommunchefen Kristina Sundin-Jonsson och en utredning ska visa om parasiten orsakat pojkens för tidiga död.

– Vi träffade föräldrarna igår för att uttrycka vårt deltagande och verkligen beklaga pojkens bortgång, säger  Kicki Sundin Jonsson till SR Västerbotten.

Publicerad: