Sparkade ner kortvuxen man: ”Blev irriterad”

Dörrvakten misstänkt för brutal misshandel: ”Han bar Gustav Vasa-peruk”

Uppdaterad 2019-10-02 | Publicerad 2009-04-28

Julafton 2007.

Dörrvakten som misstänks ha försökt mörda greven har också sparkat ner en kortvuxen man.

– Det var oerhört brutalt. En grotesk misshandel, säger ett ögonvittne.

Den 41-årige dörrvakten, som i söndags häktades för försök till två mord i två fall, är misstänkt för ytterligare ett våldsbrott.

Sent på kvällen på julafton 2007 sparkade han ner en kortvuxen man utanför krogen på Södermalm i Stockholm där han arbetat de senaste åren.

– Jag begrep inte vad som hände. Plötsligt var det någon som sparkade eller slog mig. När jag försökte resa mig gick det inte, berättar mannen.

Karatespark

Han vill inte bli intervjuad, men säger att han bröt höger underben, gick gipsad ett par veckor och var sjukskriven från jobbet till mitten på februari.

Ett vittne som satt vid fönstret inne på restaurangen berättar:

– Jag tittade ut på gatan och såg hur dörrvakten tog några bestämda kliv mot den här mannen. Plötsligt slängde han sig mot honom med en karatespark över benen.

”Det var fruktansvärt”

– Det var fruktansvärt att se. En svårt handikappad person som flyger rakt upp i luften och landar helt skyddslöst. Och misshandeln var helt oprovocerad.

Vittnet sprang ut på gatan och frågade dörrvakten varför han överföll mannen. ”Han är jobbig”, löd svaret.

Restauranggästen ringde polisen.

– Dörrvakten hörde att jag gjorde det. Men han stod kvar helt lugnt. Han hade inte ens några synpunkter på att jag slog larm.

Den handikappade mannen kröp omkring på gatan, chockad och gråtande.

– Han försökte ta sig därifrån. Men jag lugnade honom och sa att polisen var på väg.

En piket från polisen var på plats inom en kvart och tog vittnets uppgifter.

Först i oktober 2008 inleddes förundersökning mot dörrvakten om den misstänkta misshandeln.

Stulen Porsche

Den leds av kammaråklagare Björn Frithiof vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, som även utreder ett fall av medhjälp till grovt häleri.

Dörrvakten tros ha hjälpt den så kallade Maskeradligans ledare att sälja en stulen Porsche Cayenne i Tyskland i oktober förra året.

41-åringen satt häktad tidigare i år för brotten, men släpptes då det bedömdes att han inte längre kunde skada utredningen.

Blev irriterad

– Den misstänkte har erkänt att han gjorde ett bensvep mot den misshandlade mannen. Han ska ha blivit irriterad på den här personen sedan denne sparkat till en askkopp, säger Frithiof.

– Han erkänner att han sparkat till honom, men säger att det var ett misstag, att det inte var meningen att skada honom.

Kammaråklagaren och åklagaren som leder utredningen i Gamla stan har beslutat att om dörrvakten åtalas för de två mordförsöken så inkluderas även misshandeln och häleriet i rättegången.

– Då leder vi troligen målet tillsammans, säger Björn Frithiof.

Följ ämnen i artikeln