Alf, 79, fick äntligen besöka fruns grav – efter två års väntan

Publicerad 2018-11-03

Alf Svenssons fru gick bort för två år sedan och han har inte kunnat ta sig till hennes grav.

Men tack vare en eldsjäl fick han äntligen besöka kyrkogården.

– Jag grät ju förstås, säger Alf till Aftonbladet.

79-årige Alf Svensson från Hillerstorp är rullstolsburen och har svårt att ta sig fram på egen hand. Hans fru Anita gick bort för två år sedan men han har inte kunnat besöka hennes grav på Kävsjö kyrkogård.

– Det har varit hopplöst, säger han.

Då han inte har någon släkt i närheten har han fått förlita sig på hjälpen han får via kommunen. Men han är besviken på att de inte sett till att han får hjälp att ta sig till gravplatsen. Trots att han kommit med önskemål känner han inte att han fått gehör utan bara bollats runt mellan olika personer. Till visso har han färdtjänst men det är svårt för honom att ta sig fram till graven med rullstolen.

– Jag har bland annat frågat efter en elektrisk rullstol, den tror jag skulle klara det där.

Ronnie: ”Det värmde mitt hjärta”

Flera har berörts av Alfs öde efter att hans situation uppmärksammades i Värnamos Nyheter. En av de som reagerade var Jönköpingsbon Ronnie Tunling. Han kände direkt att han ville göra något för Alf.

– Jag kände att det var är särskilt nu, inför allhelgonahelgen, man kan hjälpa till om man har möjlighet, säger Ronnie.

Han lyckades få kontakt med Alf och tillsammans med sin kollega åkte de den cirka åtta mil långa resan till Hillerstorp för att hämta upp Alf – och ta honom till kyrkogården. De köpte med sig en krans och ljus som Alf kunde sätta på graven.

– Det var väldigt uppskattat, vi såg hur glad han blev, det kom även lite tårar av glädje. Det värmde både mitt och kollegans hjärta, att man kunde hjälpa till med en sådan enkel insats, det var ingen stor uppoffring.

Alf själv berättar om känslorna när han fick se sin frus grav.

– Jag grät ju förstås, det var ju väldigt bra.

Ronnie säger att han kommer att hälsa på Alf fler gånger.

– Det gör mig inget att åka ned till Alf fyra gånger om året för att hjälpa till med sådana här saker och sköta om hans hustrus gravplats och så.

Han hoppas att fler ska inspireras till att göra liknande insatser.

– Man kan inte hjälpa alla men alla kan hjälpa någon med något, det behöver inte vara så märkvärdigt. Vi som kan och har möjlighet kanske kan tänka på det, säger han och fortsätter:

– Vi är många som vill och kan, det gäller bara att ta klivet över tröskeln. Man kan inte bara lägga allt ansvar på samhället och myndigheter, vi är också en del av samhället. Jag tycker att vi kan tänka så och hjälpa varandra med sådana här basala grejer.

Nästa gång ska Alf få besöka sitt hus som han bott i med sin fru.

– Jag ska få åka dit också och titta till, jag har inte varit där på ett och ett halvt år tror jag.

Så säger kommunen

I ett mejl till Värnamo Nyheter skriver socialchef Elisabeth Andersson att hon inte kan kommentera enskilda ärenden. Enligt henne är det fullt möjligt att få ledsagning beviljad för att besöka kyrkogården.

"Jag skulle vilja ge Alf rådet att ta kontakt med kommunens biståndshandläggare för att få sin sak prövad eller eventuellt få en förklaring på varför det inte är möjligt att besöka hemmet eller kyrkogården”‚ skriver hon till tidningen.

Följ ämnen i artikeln