Richard, 33, dog efter tackling på innebandyn

Mamman: Läkaren var olegitimerad och inte alls expert

Uppdaterad 2019-02-01 | Publicerad 2019-01-29

Richard Nordenvall, 33, tacklas och skadar sig allvarligt när han faller bakåt under en innebandymatch.

Vid första sjukhusbesöket skickas han hem. Tio dagar senare dör Richard av en blodpropp i hjärnan.

– Den olegitimerade läkaren missbedömer helt hur sjuk Richard är, säger hans mamma Margareta Nordenvall.

I en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, beskriver Margareta Nordenvall händelsen och sjukvårdens agerande.

Den 5 februari 2018 spelar Richard Nordenvall innebandy. Han tacklas och faller bakåt.

– Det kändes som något mycket allvarligt hände, en känsla av att jag skulle dö, berättar han för hustrun när han kommer hem på måndagskvällen.

Richard klagar i några dagar över att han har ont till höger på halsen, och tar sig hela tiden över höger käkvinkel. Smärtan förstärks när han skrattar, hostar och sväljer. Han är okoncentrerad, och vid ett tillfälle sjunker han ihop på jobbet mitt under ett telefonsamtal.

Tre dagar efter tacklingen kommer han in till akutmottagningen på Capio Sankt Görans sjukhus i Stockholm, med intensiv huvudvärk, yrsel, halssmärta och hörselfenomen. Med sig har han en kollega och sin mamma. Alla tre, även Richard själv, är läkare.

”Något slets sönder i halsen”

Mamma Margareta Nordenvall har varit läkare i 40 år. Av Ivo-anmälan framgår att hon den här kvällen bedömer att sonen riskerar att drabbas av en blodpropp, bland annat eftersom han har så kallad APC-resistens, det vill säga förhöjd risk för blodpropp i ben och lungor. Richard beskriver sin svåra huvudvärk för ansvarig akutläkare och hur det ”kändes som något slets sönder i halsen”. Men:

– Det känns redan då som att hon har bestämt sig för att detta inte är något allvarligt, säger Margareta Nordenvall. Vi blir förvånade att hon inte redan då ordinerar en datortomografi.

Trion får en stund senare träffa en läkare som beskrivs som en erfaren ST-läkare i neurologi. Hon garanterar att det inte är en blodpropp, skickar hem Richard och ordinerar Alvedon.

– Vi blev nog lite chockade alla tre. Men en erfaren neurolog hade ju frikänt, konstaterar Margareta.

Långt senare framkommer att läkaren var olegitimerad, inte hade gjort AT-tjänstgöring och vikarierade på neurologen.

Några timmar efter att Richard Nordenvall skickats hem ökar huvudvärken. Nu åker han till Karolinska universitetssjukhuset.

På morgonen den 9 februari görs en datortomografi, men Richard skickas hem ännu en gång. Först den 10 februari när han återigen kommer in till Karolinska eftergranskas bilderna och blodproppen i hjärnan upptäcks.

Fem dagar senare avlider Richard av att blodproppen skapat ett för högt tryck i hjärnan.

”Behandlingen bidrog till Richards död”

Mamma Margareta är upprörd över agerandet på Sankt Göran:

– Vi hade aldrig lämnat akutmottagningen om vi vetat att den erfarne neurologen i själva verket var en olegitimerad läkare. Den felaktiga bedömningen på Sankt Göran har försenat behandlingen i nästan 48 timmar, vilket med stor sannolikhet har bidragit till Richards död. I kontakt med Karolinska uppgavs att en ”neurolog” friat patienten vilket starkt bidrog till förseningen av diagnos.

Först efter påstötningar från Richards familj gör Capio Sankt Göran en lex Maria-anmälan om händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Utredningen visar bland annat att Sankt Göran försvarar den oerfarna vikarierande läkarens agerande. Men sjukhuset lovar att vidta ett antal åtgärder för att liknande händelser inte ska inträffa i framtiden. IVO godkände efter begärd komplettering Lex Maria-anmälan.

Därför har Margareta Nordenvall nu själv Ivo-anmält sjukhuset, och Ivo utreder nu hennes klagomålsanmälan. När Aftonbladet kontaktar Nordenvall säger hon:

– Sjukvården beskrivs ofta som att de som har flest överbeläggningar är sämst. Men kanske är det så att dessa sjukhus inte skickar hem riskpatienter. Sättet vi bedömer sjukvårdens kvalitet gör mig orolig. Egentligen kanske man bör titta på avvikelserapporter och antal Ivo-anmälningar för att bedöma ett sjukhus kvalitet. Sjukhus med många avvikelserapporter är sannolikt bättre än sjukhus som avstår från att göra avvikelserapport, som Sankt Göran.