Kraftig bostadsbrand i villaområde i Stockholm

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Strax efter niotiden på lördagskvällen utbröt en brand i ett hus i ett villaområde i södra Stockholm.

– Vi är på plats och det är en fullt utvecklad brand, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Vid 21.36 larmades räddningstjänsten efter att en villa i Sköndal i södra Stockholm börjat brinna.

– Vi är på plats och det är en fullt utvecklad brand. Vi har tre stationer och en ledningsenhet på plats men har inte påbörjat rökdykning än, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Försöker förhindra att branden sprids

Under kvällen arbetar man för fullt med att skydda intilliggande fastigheter och förhindra att branden sprids till intilliggande hus.

– Spridningsrisken är betydligt mycket mindre än vad den var till en början. Just nu håller vi på och dämpar branden i huset som brinner. Båda fastigheterna bredvid har evakuerats och vi har en brandstation på vardera sida och ytterligare en som arbetar mot själva branden, säger Hans Eriksson.

Boende i det övertända huset ska ha tagit sig ut tidigt. Enligt Towe Hägg, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, har ingen person skadats allvarligt.

”Grannar drog fram vattenslangar”

En granne som bor omkring 100 meter från det eldhärjade huset berättar att brandkåren kom väldigt fort, men att det till en början rådde kalabalik i villaområdet.

– Grannar sprang omkring på gatan och många grät. Flera sprang fram och tillbaka från sina tomter och drog vattenslangar från olika håll och försökte hjälpa till att släcka branden, säger han till Aftonbladet.

– Folk hjälpte till att trösta en av personerna som bor i huset. Mitt i allt var det på ett sätt väldigt fint.

Vid 23-tiden arbetar räddningstjänsten ännu med att få branden helt under kontroll och kan inte uttala sig om när den kan vara helt släckt.

– Den verkar vara under kontroll nu och grannarnas hus har man bestprutat med pulver, säger den granne som Aftonbladet talat med.

Polisen uppger att villabranden kommer att avrapporteras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi befarar att någon har varit oaktsam, säger Towe Hägg.

För att underlätta för räddningstjänstens arbete har polisen begränsat gång- och fordonstrafiken i området.

Strax efter midnatt är läget under kontroll. Räddningstjänsten kommer att forsätta arbetet under natten mot söndag med mindre bemanning, men det finns inte längre någon spridningsrisk.

– Nu åker man med en stege åker upp och ner och bekämpar med vatten. Nu är det bara att fortsätta att nöta och en massa bråte som ska släckas, säger Hans Eriksson vid Storstockholms brandförsvar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN