Sahlin om Kaplan: Horribel jämförelse

Uppdaterad 2016-04-18 | Publicerad 2016-04-17

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) utsätts för hård kritik efter sina uppmärksammade uttalande om Israel.

I skaran av kritiker ansluter sig nu Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Det är en fullständigt horribel jämförelse, säger hon.

På söndagen avslöjade Svenska Dagbladet att Mehmet Kaplan (MP) jämfört Israels agerande mot palestiner med hur nazister behandlade judar. Uttalandet, som gjordes 2009, har kritiserats hårt.

Avslöjandet kommer bara dagar efter uppgiften om att bostadsministern ätit middag med högerextrema ledare.

Kaplan: Tar avstånd

Under dagen har Mehmet Kaplan inte ställt upp i någon intervju. I en skriftlig kommentar säger han till TT att det "fullständigt självklart att alltid ta avstånd från rasism, antisemitism och alla former av extremism, vare sig den är nationalistisk, religiös eller i någon annan form".

SVT:s Agenda uppmärksammade kritikstormen i sin sändning på söndagskvällen. Mehmet Kaplan och även statsminister Stefan Löfven hade bjudits in för att delta, men båda avböjde att delta i programmet.

"Horribel"

Men Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, intervjuades. Om liknelsen mellan Israel och nazityskland säger hon:

– Det är en fullständigt horribel jämförelse.

Hon kallar situationen för "allvarlig".

– Och det har blivit allt allvarligare.

Sahlin tycker inte att Kaplan tagit ett tillräckligt tydligt avstångstagande.

Sahlin saknar tydlighet

– Middagen är förvisso ett sammanhang man kan hamna i som man i så fall måste hantera tydligt. Man måste ta avstånd och det ser inte jag vad jag kunnat följa i media. Företräder man det offentliga Sverige måste man förstå och veta vilken betydelse olika organisationer har, säger Mona Sahlin.

Det tycker du inte att han gjort?

– Nej, uppenbarligen inte. Jag kan förstå middagen. Jag tror alla hamnat ibland i sammanhang där man inte vet vilka som dyker upp. Då får man hantera kritiken tydligare i efteråt än vad han har gjort.

"Skadar inte Löfven"

Hur mycket bedömer du att detta skadar regeringen och Stefan Löfven?

– Det skadar inte Stefan Löfven. Detta är en fråga för Kaplan och Miljöpartiet, säger Mona Sahlin efter programmet i en intervju med Aftonbladet TV.

Kan Mehmet Kaplan sitta kvar i regeringen?

– Det är inte min sak att bedöma.

Stefan Löfven har duckat för frågor och intervjuer. Vad är din kommentar till det?

– Det är måndag i morgon och då är han på jobbet igen. Man ska inte tycka det är konstigt att en statsminister behöver tid att fundera och reflektera och prata med folk. Tids nog får ni uttalanden från Stefan, säger Mona Sahlin.