Islands koalition uppges fortsätta

Publicerad:

Oppositionen och ursinniga demonstranter på Island kräver nyval – men de två koalitionspartierna uppges ha bestämt sig för att fortsätta regera och utse ny statsminister.

Piratpartiet vinner nu mark i opinionen.

Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson sitter, trots motstridiga besked, fortfarande kvar. Men han har föreslagit att jordbruksminister Sigurdur Ingi Johannsson – vice ordförande i Sigmundur David Gunnlaugssons Framstegspartiet – ska ersätta som statsminister på obestämd tid, enligt ett pressmeddelande från statsministerns stab.

Det första beskedet under tisdagen var att statsministern avgått efter avslöjandet att han placerat pengar i bolag i skatteparadis, men det beskedet omformulerades alltså senare under dagen.

Två alternativ

Gunnhildur Lily Magnusdottir, lektor i statsvetenskap vid Malmö högskola med specialitet på nordisk politik, förklarar:

– Det är en tolkningsfråga och en teknisk fråga – han kan inte avgå förrän regeringspartnern Självständighetspartiet har accepterat förslaget att han ersätts av jordbruksministern. Och det är inte hundraprocentigt säkert att Självständighetspartiet kommer att säga ja till det. Partiet kan komma att ställa krav som Framstegspartiet inte går med på, säger hon.

Gunnhildur Lily Magnusdottir ser två alternativa lösningar som skulle skydda Islands rykte och lugna allmänheten:

– Man skulle kunna byta ut de här tre ministrarna som har koppling till Panama-skandalen, där statsministern är den som är mest inblandad. Den andra lösningen är nyval, som publiken och oppositionen vill ha. Det riskerar den politiska stabiliteten, men det är ju i och för sig inte ett stabilt läge nu heller.

Koalitionen fortsätter

Under onsdagskvällen uppgav dock en välplacerad regeringskälla för Reuters att Framstegspartiet och Självständighetspartiet vill undvika ett nyval och har bestämts sig för att fortsätta styra tillsammans i koalition. Dessutom ska en ny statsminister utses uppger källan, som också säger att Johannsson sannolikt blir landets nye ledare.

Sigmundur David Gunnlaugsson var impopulär redan innan avslöjandet och pressen på honom ökar. Under tisdagskvällen demonstrerade runt 22 000 människor utanför parlamentet, Alltinget, i Reykjavik och krävde hans avgång, rapporterar Ritzau. Den sittande regeringen tappar i stöd medan det största oppositionspartiet Piratpartiet rakat i höjden med 43 procents stöd i en opinionsundersökning, rapporterar isländska dagstidningen Frettabladid.

Isländska radio- och tv-bolaget Ruv rapporterar att hela 81 procent av de tillfrågade i en färsk Gallupundersökning vill att Sigmundur David Gunnlaugsson avgår.

TT

Publicerad: