Svenska ambassaden rustade för krig efter provsprängningen

Publicerad 2018-04-27

PYONGYANG. Om bara några veckor kan Donald Trump sitta öga mot öga med Kim Jong-un.

Men för ett halvår sedan var relationen mellan USA och Nordkorea så spänd att världen fruktade för krig.

Nu kan Aftonbladet berätta att den svenska ambassaden i Pyongyang utarbetade en krisplan – som utgick från att svenskar inte skulle tillåtas att lämna landet.

– Man måste förbereda sig för det värsta, säger kabinettssekreterare Annika Söder.

Tidigt på morgonen den 3 september 2017 kom rapporter om att ett kraftigt jordskalv inträffat i norra Nordkorea. Det visade sig snart att orsaken var att det slutna landet genomfört ett sjätte kärnvapenprov. I nordkoreansk tv berättade nyhetsuppläsaren att regimen sprängt en vätebomb – som var tillräckligt liten för att kunna placeras på en interkontinental missil.

Testet möttes av hård kritik från omvärlden.

– Nordkorea tigger om krig. Det är aldrig någonting som USA vill ha, men vårt tålamod är inte obegränsat. Vi kommer att försvara våra allierade och vårt territorium, sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Förberedde evakuering

Bland diplomater och internationella bedömare på Koreahalvön fanns det en oro för att USA skulle göra verklighet av hoten – och anfalla Nordkorea.

Aftonbladet kan nu berätta att den svenska ambassaden i Pyongyang förberedde en akut evakuering från landet. Den insatsen skulle omfatta både svenska medborgare och personer från länderna som Sverige är skyddsmakt för. Där ingår USA, Kanada och Australien.

Men ambassaden utarbetade också en annan plan. Den utgick från ett scenario där utländska medborgare inte skulle tillåtas lämna Nordkorea. Som ett led i det arbetet bunkrade ambassaden livsmedel, bränsle och andra förnödenheter.

”Väldigt bekymmersamt läge”

I det upptrissade läget skulle en eskalering ha kunnat utlösas av en medveten provokation, som en ny provsprängning, eller ett militärt misstag från Nordkoreas sida.

Källor med insyn uppger för Aftonbladet att situationen förvärrades av bristande diplomatiska kontakter. De system som normalt finns för att hantera kriser saknas helt kring Nordkorea.

Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet, bekräftar att svenska myndigheter tog situationen på mycket stort allvar.

– Vi märkte en eskalering i tongångarna, och läget var väldigt bekymmersamt. Då måste man förbereda sig för att det värsta kan hända.

– En liten utländsk koloni som den i Pyongyang skulle riskera att bli väldigt utsatt, tillsammans med alla nordkoreaner och sydkoreaner som också skulle kunna råka väldigt illa ut.

Svår väg framåt

Några dagar efter provsprängningen beslutade utrikesdepartement att tills vidare avråda från icke-nödvändiga resor till Nordkorea.

Den rekommendationen gäller fortfarande. Under de senaste månaderna har dock en markant upptining märkts i Nordkoreas relationer med omvärlden.

I maj eller juni väntas Kim Jong-un träffa USA:s president Donald Trump. Inför det historiska mötet har Nordkorea lovat att upphöra med kärnvapentest och uppskjutningar av ballistiska robotar.

Enligt Annika Söder återstår dock fortfarande en mängd problem.

– Den största utmaningen tror jag blir att hitta en lösning där Nordkorea avskaffar sina kärnvapen mot någon sorts nedrustning eller säkerhetsåtagande från den andra sidan, säger hon, och fortsätter:

– Det riskerar att bli väldigt svårt. Man har varit så här nära tidigare utan att nå ända fram.