Kritiken från Amnesty: ”Straffrihet för våldtäkt i Danmark”

Publicerad 2019-03-05

Bara tio procent av de polisanmälda våldtäkterna i Danmark leder till fällande dom.

Det framkommer i en ny rapport av Amnesty International – som menar att den danska lagstiftningen är gammaldags när det kommer till våldtäkt.

– Danmark har nu en möjlighet att ansluta sig till den våg av förändring, ledd av modiga kvinnor, som sveper över Europa och som har lett till att åtta länder i Europa har infört en samtyckeslag, säger Kumi Naidoo, generalsekretare för Amnesty.

Amnestys genomgång av statistik över våldtäkter visar att många våldtäkter eller våldtäktsförsök inte leder till polisanmälan. Enligt justitiedepartementet utsattes 5100 personer i Danmark förra året, enligt Syddansk Universitet är siffran 24 000. Av dem ledde 890 fall till polisanmälan, 535 till åtal och 94 till fällande domar. Vilket innebär att tio procent av de polisanmälda våldtäkterna leder till fällande dom.

– I Danmark är det nästan straffrihet att våldta. Utöver det ser vi också en mycket problematiskt och gammeldags lagstiftning, säger Helle Jacobsen, vid danska Amnesty och researcher bakom rapporten, till DR.

Amnesty har i rapporten intervjuat 18 kvinnor över 15 år som utsatts för våldtäkt, samt pratat med experter och organisationer.

Efterfrågar samtyckeslag

I Sverige infördes samtyckeslag 1 juli förra året, det innebär att sex måste vara frivilligt. Lagtexten lyder: ” vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt”.

I dag är sex som sker genom våld, genom hot om våld eller genom att tvinga en person som befinner sig i en situation där personen inte är i tillstånd att motsätta sig handlingen, olagligt enligt dansk lag. Men det räcker inte menar Amnesty som vill se en samtyckeslag.

– I våldtäktsparagrafen står det att man ska ha sagt ifrån. Men många säger ingenting, eftersom de blir rädda. Bara för att man inte har sagt nej, betyder inte att man sagt ja, säger Hanne Baden Nielsen, chef för Rigshospitalets center för sexuella övergrepp, till DR.

– Som britt, när jag tänker på Danmark, så tänker jag på jämställdhet och att Danmark ligger högt i olika jämställdhetsmätningar. Därför är det överraskande att Danmark har så få våldtäktsdomar, att mer än 5000 kvinnor våldtas varje år. Även Danmark har problem, säger Clare Algar, Europachef för Amnesty International till BT.